Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Ikea avslutar samarbetet med Geelmuyden Kiese efter kontroversiellt uttalande

Publicerad: 30 juni 2020, 06:34

Hans Geelmuyden har hamnat i blåsväder, domstolen förbjuder kritiserad kampanj för Bynk och Twitch stänger av Donald Trump. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

IKEABynkTwitch

Från och med nu kommer Ikea inte längre att samarbeta med den norska byrån Geelmuyden Kiese. Det blir den andra kunden som på kort tid lämnar byrån efter att Hans Geelmuyden, som var med och grundade byrån Geelmuyden Kiese, har hamnat i blåsväder. Det var efter en intervju med norska Kampanje där han sa att ”kebabnorska inte är god nog hos oss” som han fick kritik. När han fick kritik så kallade han en av kritikerna, kommunikationsrådgivaren Umar Ashraf, för en ”auktoritär extremist.” Han tyckte också att Umar Ashraf skulle lära sig ”västerländska värderingar” och inte ”missbruka dem.” Det var också på grund av det uttalandet som annonsörerna valde att lämna.

– För Ikea är det viktigt att alla samarbetspartners och leverantörer agerar i linje med Ikeas värderingar. Hans uttalanden är en av anledningarna till att vi nu avslutar samarbetet, säger Helene Løken, kommunikationschef på Ikea Norge, till Dagens Naeringsliv.

Även LO har lämnat Geelmuyden Kiese på grund av uttalandena.

Domstolen förbjuder kritiserad kampanj för Bynk
Bolaget Bynk, som numera bytt namn till Rocker, skönmålar skuldsättning i sin marknadsföring. Det tyckte Konsumentombudsmannen som i fjol valde att stämma bolaget.

Nu har Patent- och marknadsdomstolen sagt sitt: Bynk förbjuds fortsätta med reklamen och riskerar en halv miljon kronor om de fortsätter med den. Bynk valde redan innan stämningen att frivilligt rätta sig efter Konsumentverkets synpunkter och avsluta maknadsföringen.

”Vi har ingen avsikt att marknadsföra tjänster på ett sätt som strider mot vare sig lag eller praxis. För Bynks del är det positivt att domstolen nu har klargjort det osäkra rättsläget”, säger Rockers kommunikationsdirektör Oscar Hyléen i en skriftlig kommentar, enligt Di Digital.

Kampanjen gick under devisen ”som en bank borde fungera” och sägningar som ”hela Sverige Bynkar” och ”låna sig lycklig” uttalades i de fyra filmer som stämdes.

Twitch stänger av Donald Trump
Under de senaste veckorna har stora annonsörer, senast Unilever, meddelat att de inte tänker lägga pengar på Facebook, Twitter och Instagram resten av året. Anledningen är att de inte anser att plattformarna har markerat tillräckligt mot hatiska budskap. Vad gäller Facebook så handlar det om att plattformen inte velat moderera Donald Trumps kontroversiella inlägg om att sätta in militär mot demonstranter i USA.

Nu är Twitch nästa plattform ut att drabbas av presidentens inlägg. De har tillfälligt stängt av Donald Trumps konto efter att de anser att presidenten skrivit hatfulla kommentarer.

”Hatfull ton är inte tillåtet på Twitch. I linje med våra policies har Donald Trumps kanal därför tillfälligt blivit nedstängd. Vi kommer att radera innehåll som strider mot policyn”, säger plattformen i ett uttalande, enligt Adweek. 

Facebook agerar efter bojkotten
Mark Zuckerberg
har lovat att agera efter att många globala annonsörer nu valt att bojkotta Facebook. I ett inlägg på plattformen har Zuckerberg steg för steg beskrivit hur man nu kommer att jobba för att motverka vissa former av valpåverkan, sätta en tydligare standard för att motverka hat och jobba för att tydligare märka upp inlägg som nyhetsvärdiga. Det skriver Campaign.

Amazon utses till världens mest värdefulla varumärke
Före Apple och Google kommer Amazon som världens mest värdefulla varumärke, på BrandZ:s årliga topp 100-ranking – en lista skapad av Kantar Sifo. Amazons varumärke är numera värt 416 miljarder dollar Det skriver Marketing Week. 

Här är topp tio:
1 Amazon
2 Apple
3 Microsoft
4 Google
5 Visa
6 Alibaba
7 Tencent
8 Facebook
9 McDonald’s
10 Mastercard

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

IKEABynkTwitch

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.