Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Köpte smink av hos Bianca Ingrosso – översköljdes med reklam för blancolån

Publicerad: 7 september 2021, 06:34

SvD:s granskning visar vad som händer när miljontals e-handlande svenskar finns i betalbolagets databas, Kim Kardashians reklam för kryptovalutor kritiseras och svenska vinnare i Gerety Awards. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Bianca IngrossoKreditmarknadsföringGerety AwardsKim Kardashian

I en granskning köpte SvD:s reportrar vegansk mascara från Bianca Ingrossos nätbutik Caia Cosmetics. Två veckor efter köpet började erbjudandet om lån upp till 500 000 kronor utan säkerhet från betalbolaget Qliro trilla ned i mejlkorgen, det skulle bli totalt 18 mejl. Granskningen visar i praktiken hur e-handlare fungerar som inkörsport och kontaktyta mellan betalbolag och miljontals konsumenter till en låg kostnad. Enligt Qliros senaste delårsrapport har bolaget 47 handlare anslutna och 1,9 miljoner aktiva svenska konsumenter.

- Qliro kanske ser dem som sina kunder, men jag vill inte att mina kunder, de som köper make-up på min sajt, ska hamna i något slags register där man utnyttjar dem för marknadsföring, säger Caia Cosmetics vd Mikael Snabb om SvD:s granskning.

Marknadsföring av krediter ska enligt Konsumentkreditlagen vara måttfull och inte påträngande.

LÄS MER: Så översköljs desperata konsumenter med reklam för krediter i sociala medier: ”Det är ett hån”
LÄS MER: Anmälarnas ilska mot kredit-marknadsföringen: ”Värsta jag sett”
LÄS MER: Lockrop och snabba cash trots rekord i skuldberg – så tänjer kreditbolagens reklam på gränserna

Kim Kardashians marknadsföring av kryptovalutor kritiseras
Influencern Kim Kardashian kritiseras av den brittiska tillsynsmyndigheten (Financial Conduct Authority) för att ha marknadsfört den icke testade kryptovalutan Ethereum Max på Instagram. Enligt myndigheten har Kim Kardiashian uppmanat sina 250 miljoner följare till spekulation. Det rapporterar BBC. Data från fintechbolaget Revoluts att antalet svenska millennials som handlade i kryptovalutor under sommaren ökade med nära 50 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Den genomsnittliga summan de lade på kryptovalutor ökade med 139 procent.

Svenska vinnare i Gerety Awards
Under måndagen tillkännagavs vinnarna i reklamtävlingen Gerety Awards. Störst framgång bland de svenska byråerna hade Forsman & Bodenfors kampanj ”The Parents” för Volvo Cars med ett guld i kategorin communication cut och ett silver i kategorin craft cut. Byrån belönas även för ”No Douche Bag” som togs fram för Västtrafik. Amazing Societys kampanj ”Svana till liv” för Svanen hamnade på shortlist.

Gerety Awards delade ut fyra Grand Prix.

I hantverk till ”Festive” för Burberry av Riff Raff Films.

I kommunikation ”The New National Anthem Edition” som togs fram för An Nahar Newspaper av Impact BBDO Dubai.

I kategorin experience vann ”The Birth of Gaming Tourism” för Xbox / Microsoft av McCann London 

I kategorin Works For Good vann ”Anticorruption Hackathon” för Znamkamarada av WMC Grey Prague.  

Superdry stämmer Asos för designkopiering
Superdry har stämt Asos i brittisk domstol och hävdar att e-handelsjätten har kopierade ett märke med texten ”Osaka” som har sålts på t-shirts och tröjor. Enligt domstolshandlingar som Daily Mail har tagit del av, gäller stämningen fem objekt på Asos webbplats. Asos har blivit ombedda att ta bort de produkterna från sin webbplats, men ska ha vägrat, vilket ledde till Superdrys stämningsansökan.

Jessica Bjurström lämnar KAK
För ett drygt år sedan stod det klart att Komms dåvarande vd Jessica Bjurström lämnade branschföreningen för jobbet som generalsekreterare på bilistorganisationen KAK. Nu har hon slutat, rapporterar Dagens Opinion.

– Hon har varit här ett år och fått kommunikationen att funka bra. Hon kände att grejorna var på plats och vi är nöjda, säger Thomas Hedberg, styrelseordförande för KAK som säger till sajten att organisationen inte har gjort klart med någon ersättare.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News