Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Linnéa Claeson bemöter kritiken: ”En hel del som stämmer”

Publicerad: 22 november 2019, 07:24

Linnéa Claeson har på kort tid blivit en mycket välkänd profil i Sverige.

Foto: Andreas Elgstrand.

Linnéa Claeson skriver en debattartikel i GP efter den senaste tidens kritikstorm, Victoria's Secret ställer in sin årliga show och Konsumentverket granskar reorna. Detta är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterLinnéa Claeson

Den senaste tiden har det stormat rejält kring den feministiska influencern Linnéa Claeson. Hennes trovärdighet har ifrågasatts bland annat av podden Haveristerna, som tillägnat henne flera avsnitt. Dessutom har en debatt rasat på landets kultursidor, där en text av Emelie Roslund i GP kanske varit den som fått störst uppmärksamhet.

Kritiken går i korthet ut på att Linnéa Claeson ska ha överdrivit och hittat på saker, bland annat ska hon ha klippt ihop olika konversationer från män för att få de att framstå som en enda på sitt Instagramkonto Assholesonline.

Nu tar hon bladet från munnen och bemöter kritiken. I en debattartikel i GP skriver hon att hon välkomnar kritiken och att det finns en hel del i den som stämmer. Hon kritiserar dock den del av kritiken som hon kallar ”tyckande förklädd som granskning”.

Hon medger att hon inte varit tillräckligt tydlig med hur hon har jobbat med Assholesonline: att hon bland annat klippt och redigerat i konversationer för att de ska passa formatet. Hon medger också att hon har plagierat texter i Aftonbladet, något som tidigare varit känt. Däremot förnekar hon en rad grejer, bland annat att hon ska ha ljugit om de sexuella kränkningar hon vittnat om.

”På kort tid har jag fått en helt annan position än när allt startade. Därför krävs med rätta mycket större noggrannhet och öppenhet från min sida. Att jag inte förstått det tidigare tycker jag själv är skitdåligt och jag har inga som helst ursäkter för det. Jag kommer vara mycket försiktigare, noggrannare och tydligare i framtiden”, skriver Linnéa Claeson bland annat.

Linnéa Claeson har på senare år varit frontfigur för bland andra Adidas, Stadium och SJ.

Klart: Victoria’s Secret ställer in showen för första gången på 25 år
Underklädesvarumärket Victoria’s Secret har varit i blåsväder för att exponera enbart smala modeller i sin marknadsföring. Samtidigt som de fått ta emot kritik för sina kroppsideal har försäljningen dalat och butiker tvingats slå igen.

I somras meddelade de att de inte längre kommer att tv-sända sin årliga modevisning, som sänts för allmän beskådan sedan 1995. Men nu kommer alltså beskedet att den inte blir av över huvud taget. Enligt Victoria’s Secrets ägarbolag L Brands kommer den inställda showen inte att påverka försäljningen alls. Detta på grund av att den enligt bolaget inte har ökat försäljningen något annat år, när den sänts.

Bakgrunden är att showen länge har brottats med vikande siffror. I fjolåret sågs den av 3,3 miljoner människor jämfört med 9,7 miljoner 2013. Detta skriver Business Insider. 

Konsumentverket granskar reorna
Missvisande reor är något som Konsumentverket vill kavla upp ärmarna inför. Detta efter att en rad bolag fällts för vilseledande reklamkampanjer om sina priser. Det gäller bland annat Intersport, Jollyroom, Sportamore och Ur & Penn. Nu tillsätter Konsumentverket en särskild grupp som ska hantera missvisande reor.

Detta säger de är ett brett problem som spänner över många branscher. Det blir fyra jurister som kommer att ha reapriser som specialområde.

– Hetsen och sättet man marknadsför sig på har blivit mer intensiv och med anledning av de här domstolsärendena är det ett bra läge att börja satsa på allvar, säger David Ånesjö, jurist på Konsumentverket, till Dagens industri.

Nu rullar Twitter ut funktion för dolda svar
”Hide replies” heter funktionen som gör det möjligt för användarna att välja vems svar som ska vara synliga på en tweet som författats. Funktionen har varit en aning kontroversiell för att den möjliggör ett städande som inte gått att göra tidigare på Twitter. Nu rullas funktionen ut globalt, efter att tidigare bara varit möjlig för ett fåtal personer i USA, Kanada och Japan. Den kommer att gå att använda omgående. Det skriver Techcrunch. 

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

TwitterLinnéa Claeson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.