Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

McCann Helsinki ansöker om konkurs

Publicerad: 23 oktober 2020, 06:24

Richard Bonner-Davies är styrelsemedlem i konkursdrabbade McCann Helsinki, och har lett McCann Worldgroups central- och östeuropeiska samt nordiska verksamheter.

Systembolaget-utmanare döms för vilseledande marknadsföring, nu ska Whatsapps två miljarder kunder börja shoppa i appen och McCann Helsinki begärs i konkurs. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

McCann HelsinkiSnapchatSystembolagetWhatsappFacebookBCWSabre Awards

Coronapandemin blev spiken i kistan. Efter flera förlusttyngda år står det klart att McCann Helsinki har ansökt i konkurs, rapporterar den finska tidningen Markkinointi & Mainonta. Siffrorna för 2019 har inte offentliggjorts än, men tidigare års resultat vittnar om en total förlust på 1,1 miljoner euro mellan 2016 och 2018. McCann Helsinki ägs, sedan separationen från amerikanska McCann Worldgroup, av det Cypernregistrerade bolaget I&F Nordics ltd som är en del av Serbienägda I&F McCann Grupa Group. McCann Helsinkis vd Sari Heinilä ska ha lämnat bolaget i våras på eget initiativ. 

Systembolaget-utmanare förbjuds marknadsföra alkohol
Den danska e-handlaren Winefinder har etablerat sig som en utmanare av Systembolaget och det svenska monopolet. Via deras hemsida har nämligen gått att beställa hem vin direkt till dörren, något som onekligen provocerat. Nu ställer sig även Patent- och marknadsdomstolen på statens sida, i en dom som förbjuder sajten från att marknadsföra alkohol för försäljning och hemleverans i Sverige. 

”Eftersom Winefinders marknadsföring ger en konsument det felaktiga intrycket att verksamheten är förenlig med lag är marknadsföringen vilseledande och otillbörlig enligt alkohollagen och marknadsföringslagen”, skriver man i domen.

Om Winefinders inte följer domen riskerar de vite på en miljon kronor. Det rapporterar e-handel.se.

BCW är Årets globala PR-byrå
För andra gången på tre år vinner den internationella kommunikationsbyrån BCW priset som Årets globala PR-byrå i 2020 Global SABRE Awards. Därmed slog de ut de övriga nomineringarna Edelman, FleishmanHillard , H+K Strategies och Weber Shandwick. Bakom vinsten pekar man ut starka prestationer i Nordamerika, Europa, Mellanöstern, Afrika smat Asien och Stillahavsregionen. Totalt prisades nio byråer under det digitala eventet. 

Whatsapp öppnar butik i appen
Andra sociala medier har redan banat väg för trenden att shoppa inne i en app, snarare än att lämna den vid reklam för till exempel kläder. Nu följer även Facebook-ägda meddelandeappen Whatsapp i samma spår. Framöver ska företag kunna sälja produkter inne i en chatt, med hjälp av Facebook Shops, en funktion som lanserades i augusti. På så vis ska Facebook öka sina intäkter och sammanbinda e-handelsinfrastrukturen i bolaget. Whatsapp används redan flitigt av bolag för att presentera produktinformation och initiera betalningar. Whatsapp har över två miljarder användare globalt, varav 175 miljoner interagerar med de cirka 50 miljoner företag som finns på appen. Det rapporterar Techcrunch

Snapchat lockar användare
Liksom Facebook och Tiktok har även den sociala medieappen Snapchat har fått ett lyft av coronapandemin. Det framkommer efter att moderbolaget Snap redovisat sitt tredje kvartal. Under perioden visar man en stark användartillväxt, med en ökning på 18 procent jämfört med motsvarande period 2019. Därmed är det sociala mediet nu uppe i 249 miljoner dagliga inloggande användare, med en omsättning under kvartalet som nu är uppe i 678,7 miljoner dollar, rapporterar Business Insider. Resultatet är bättre än analytikerna förutspått, vilket fått Snapchats aktie att stiga. Att appen dessutom är på krigsstigen framkommer av en nyligen lanserad funktion som drar tankarna till videoappen Tiktok. 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.