Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Ministern vill bötfälla techbolagen för bluffannonser

Publicerad: 4 mars 2020, 07:31

Foto: Mostphotos

Anders Ygeman vill se hårdare tag mot bluffannonser, så påverkar coronaviruset annonsinvesteringarna och byråernas medverkan vid Cannes Lions osäker. Det är några av nyheterna i svepet.


Ämnen i artikeln:

RegeringenTechCoronavirusetFacebookMorgonsvepetGoogle

Sveriges digitaliseringsminister Anders Ygeman vill driva igenom en lagstiftning på EU-nivå som gör det möjligt att bötfälla Facebook och andra techjättar för bluffannonser som de publicerar.

– Det är naturligtvis bedragarna i första hand som är ansvariga för sina bedrägliga annonser, men de här internetföretagen gör också stora pengar på annonseringen. De vidtar inte tillräckliga åtgärder för att plocka ner de här annonserna och hålla dem borta, säger han till Dagens Nyheter.

Nytt ljus har kastats på bluffindustrin i veckan när DN, den ideella journalistorganisationen OCCRP och ett 20-tal tidningar över hela världen har avslöjat bedrägeriverksamhet där man bland annat med hjälp av annonser på Facebook lurar människor att investera i falska kryptovalutor. Pensionärer ska vara de värst drabbade. För att få effekt vill Ygeman att det ska gå att utfärda företagsböter och viten som är så höga att Faecebook, Twitter och andra helt enkelt inte kan strunta i problemen. Flera länder står bakom Sveriges förslag.

Så påverkas de globala annonsinvesteringarna om corona fortsätter
Reklamanalytiker och researchers säger nu till CNBC att om coronaviruset fortsätter så kommer det att bli störningar i annonsindustrin och annonsbudgetar kan förskjutas och omfördelas till senare i år eller ännu värre. Områden som bland annat tv, mobilspel och streaming kan komma att få en högre annonsbudget om människor börjar spendera mer tid utomhus. Däremot kan investeringarna inom utomhusreklam minska. Om till exempel OS i Tokyo avbokas blir är det en annan viktig faktor som påverkar. I dagsläget är prognosen för de globala annonsinvesteringarna 660 miljarder dollar.

Corona kan stoppa byråer i Cannes Lions
Flera företag har ställt in sin medverkan i bland annat SXSW, Facebook har avbokat F8 och Google sin utvecklarkonferens. Men arrangörerna bakom Cannes Lions, världens största reklamtävling, är övertygade om att eventet kommer hållas i juni trots coronahotet. Det är däremot inte byråer, som i vissa fall har fått reserestriktioner. Byråer som Adweek har pratat med väntar med att boka resan ner till franska rivieran. Om Cannes Lions skulle avbokas sker troligtvis ingen återbetalning, enligt Adweek. Cannes Lions hålls den 22-26 juni. 

OS har sålt annonser för 1,25 miljarder dollar
Med fyra månader kvar till OS i Tokyo har NBC sålt annonser för 1,25 miljarder dollar. Detta slår det tidigare rekordet från Rio 2016. Medan annonsförsäljningen fortsätter som vanligt undrar även här många annonsörer om sommar-OS kommer att anordnas som planerat. Även Paralympics är slutsålt. I händelse av ett inställt OS 2020 på grund av coronaviruset så har NBC vidtagit åtgärder för detta så att det inte skulle finnas några förluster.

Facebook ger gratisannonser till WHO och blockerar falska annonser
Mark Zuckerberg
meddelade under gårdagen att Facebook kommer ge World Health Organization gratis annonser kring coronaviruset. Samtidigt kommer man ta ner falska annonser och konspirationsteorier kring viruset. ”Vi blockerar människor från att visa annonser som utnyttjar situationen, som till exempel påstår att deras produkt kan bota sjukdomen”, säger Zuckerberg. Användare som söker efter coronavirus på Facebook kommer att se ett pop up-fönster som leder dem till WHO eller en lokal hälsovårdsmyndighet för den senaste informationen kring utbrottet.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News