Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Morgonsvepet: ”Regeringens reklamförslag kan hota svensk radio”

Publicerad: 25 oktober 2021, 06:14

Regeringsförslag hotar svensk reklamradio, skriver ett antal mediebolag på SvD Debatt.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Radiobolagen sågar regeringens förslag om särskild måttfullhet för spelreklam, Instagram ska lättare koppla ihop användare och varumärken och regeringar vill radera sökresultat på Google. Det och mer i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

NRJRadioInstagramFacebookGoogle

”Regeringen föreslår kraftiga inskränkningar i de svenska spelföretagens marknadsföring. Förslaget skulle drabba svenska medieföretag hårt, sannolikt utan någon effekt på eventuellt problemspelande.”

Det skriver representanter för Nent Group Radio, Bauer Media Group Sweden och NRJ Sweden i en debattartikel i Svenska Dagbladet och menar att kommersiell radio är under hård press från från de amerikanska techjättarna sedan deras intog på marknaden. Även pandemin ska ha inneburit ett minskat radiolyssnande och därmed minskade intäkter.

”Försvinner spelreklamen innebär det ett årligt intäktsbortfall på drygt 100 miljoner kronor, runt 10 procent av radiobolagens omsättning, lika mycket som effekterna av pandemin”, skriver de i Svenska Dagbladet.

Artikelförfattarna föreslår att regeringen drar tillbaka förslaget om särskild måttfullhet för spelreklam och inväntar den utvärdering som kommer att göras nästa år.

Lättare att hitta sponsorer på Instagram

Nu ska det bli lättare för Instagramanvändare att hitta sponsorer till inläggs skriver Omni. Den sociala plattformen har meddelat att man jobbar på att ta fram ett verktyg som ska göra det smidigare för innehållsskapare att hitta sponsorer som kan betala för inlägg. 

Med hjälp av verktyget kommer användare lättare kunna fråga och uttrycka intresse för att ha sponsrat innehåll i deras flöde samtidigt som varumärken lättare kan hitta användare som passar just dem. Just nu betatestar en liten andel företag och innehållskapare verktygen.

Jätteproblem på Facebook i Indien

Det sociala nätverket har stora problem att få bukt med desinformation och hatiskt innehåll i Indien. Det visar dokument som en visselblåsare har lämnat över till Wall street journal, skriver Omni.

WhatsApp och Facebook-appen används flitigt för att sprida hatiskt innehåll och enligt dokumenten har det gjorts lite för att få bukt på problemen. I ett uttalande till AP meddelar Facebook att man göra stora teknologiska investeringar som ska kunna identifiera hatiskt innehåll på flera språk, , bland annat hindi och bengali, skriver Omni.

Vanligare att regeringar vill ta bort information från Google

Regeringar runtom i världen ber allt oftare Google att ta bort information från sökresultaten. I den återkommande rapporten ”Content removal transparency report”, skriver sökjätten att det främst handlar om att hatiskt innehåll, kränkningar och felaktig medicinsk information, skriver Computer Sweden enligt Omni.

Google-höjdaren David Graff påpekar att det inte bara förtryckarregimer som vill ta bort innehåll från sökmotorn utan alla möjliga länder. De flesta önskemålen kommer från Ryssland, Indien, Sydkorea, Turkiet, Pakistan, Brasilien, USA, Australien, Vietnam och Indonesien, skriver Omni.

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.