Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Mutskandal inom WPP – tvingas böta 19 miljoner dollar

Publicerad: 27 september 2021, 06:31

WPP:s koncernchef Mark Read har inte uttalat sig om mutskandalen.

Holdingbolaget har varken bekräftat eller dementerat brottet, hyllade vaccinationskampanjen fick stor effekt och Facebook slår tillbaka mot WSJ:s avslöjanden. Det och mer i veckans första morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

WPPFacebookNike

Världens största holdingbolag WPP, med byråer som Group M, AKQA, BCW och Ogilvy, har gått med på att betala 19 miljoner dollar i böter för anklagelser om mutbrott. WPP har själva varken bekräftat eller dementerat anklagelserna.

Bakgrunden är att WPP köpt byråer i länder där korruption är vanligt förekommande utan att se till att de nya verksamheterna följer ägarnas compliance-protokoll. Grundarna och vd:arna på de uppköpta byråerna har efter köpet haft full kontroll över verksamheterna och fortsatt driva affärer på det sätt de gjort tidigare. Ett exempel är en byrå i Indien som mutade statsanställda för att tillskansa sig kontrakt. Trots att WPP fick in sju anonyma vittnesmål om mutorna gjorde de inget för att stävja dem.

”Ett företag kan inte tillåtas fokusera på tillväxt och vinstmaximering på bekostnad av att de inte följer reglerna”, säger Charles Cain, utredare på den amerikanska värdepappers- och börskommissionen SEC.

WPP å sin sida tycks lägga skulden på sin tidigare vd sir Martin Sorrell.

”WPP:s nya ledarskap har infört nya regelverk och kontroller, förändrat sin syn på förvärv och, varit villiga att samarbeta med SEC och sparkat de som varit inblandade i ärendet”, säger en anonym talesperson för bolaget.

 

Facebook slår tillbaka: Instagram bra för tonåringar

De senaste veckorna har Wall Street Journal kommit med flera avslöjanden gällande Facebook. Tidningen har dels publicerat uppgifter om att vissa Facebook-anställda ser den Facebook-ägda plattformen Instagram som ”ett gift” för tonårstjejer. Enligt Facebooks egen data upplever en av tre tonårstjejer att Instagram spär på kroppskomplex. 

Nu slår Facebooks forskningschef Pratiti Raychoudhury tillbaka och säger att WSJ tolkat rapporterna fel

”Det stämmer helt enkelt inte att den här forskningen visar att Instagram är ett gift för tonårstjejer” säger hon i ett uttalande. Pratiti Raychoudhury menar att den snarare visar att Instagram varit till hjälp för tonåringar som känt sig ensamma. 

WSJ har även publicerat uppgifter som visar på att Facebooks stora algoritmuppdatering från 2018, med målet att skapa mer meningsfulla interaktioner, fick motsatt effekt. Resultatet blev en plattform fylld av mer hat och upprörda känslor.

Uppmärksammad vaccinationskampanj fick effekt

De senaste veckorna har en vaccinationskampanj för den fejkade begravningsentreprenören Wilmore Funeral Home fått stor spridning på internet. Kampanjen gick ut på att en lastbil med rubriken ”Don't get vaccinated” och nedryckaren ”If not, see you soon” åkte runt i Mecklenburg, North Carolina i sex timmar. Den egentliga avsändaren bakom annonsen är vaccinationsbolaget Starmed. 

Enligt Mary Gross, cd på byrån BooneOakley, fick Starmed 22 procent fler bokningar veckan efter annonsen i jämförelse med veckan innan.

”Alla kampanjer för att få fler att vaccinera sig är väldigt raka och informativa. ”Vaccinera dig” verkar inte fungera, så vi kände för att göra något annorlunda” säger hon till AdAge.

Nikes D2C-strategi lönar sig

I ett samtal med investerare i helgen pekade vd:n John Donahoe på bolagets D2C-orienterade strategi, sjösatt 2017, som avgörande för att den digitala försäljningen fortsätter att öka i rask takt. Det senaste året har den digitala försäljningen ökat med 16 procent, delvis pådrivet av pandemin. Den digitala försäljningen står nu för 21 procent av Nikes totala omsättning. Till 2025 hoppas Nike att den siffran är uppe i 40 procent.

Tillväxten drivs i hög utsträckning av medlemmar i Nikes lojalitetsprogram. Hela 70 procent av den digitala försäljningen görs av återkommande medlemmar.

Läs mer Nikes digitala strategi här. 

Ny studie: produktplaceringar ökade försäljningen med 27 procent

I streamingerans tidevarv har produktplaceringar blivit allt viktigare. Ju fler tv-serier och filmer som produceras, desto fler möjligheter för varumärken att synas.

I helgen publicerade analysföretaget 605, som jobbat på uppdrag av General Mills, siffror som visar vilken effekt produktplaceringar kan ha på försäljningssiffrorna. Enligt rapporten ökade försäljningen för varumärkena Old El Paso och Honey Nut Cheerios med 24 respektive 29 procent efter att de synts i tv-program som visats på linjär-tv. Siffrorna gäller de som såg programmen i jämförelse med de som inte gjorde det. Försäljningsökningarna var något lägre för yngre målgrupper och som störst för barnfamiljer med mer än 50 000 dollar i årlig inkomst.

Effekten av produktplaceringar är traditionellt svåranalyserad eftersom programmen efter att de haft premiär repriseras eller släppts på streamingplattformar.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

WPPFacebookNike

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.