Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Nordea tog bort bild efter anklagelser om pedofili från konspirationsteoretiker

Publicerad: 18 maj 2020, 06:31

(Uppdaterad) Nordeas bild väckte vrede hos konspirationsteoretiker – nu har banken tagit bort bilden och bett om ursäkt, Ica nobbar Paolos efter nyheten om Paolo Robertos sexköp och amerikanska staten uppges förbereda stämning mot Google. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

NordeaGooglePR-ByråerLobbyingIsabella LöwengripJämställdhetIcaPaolo Roberto

En bild på Nordeas hemsida där en flicka hyssjar åt sin pappa väckte starka reaktioner bland konspirationsteoretiker. Personer inom den så kallade illuminatiteorin, som anser att världen styrs av ett hemligt sällskap som grundades på 1700-talet, ansåg att storbankens reklambild förespråkade ondska och pedofili.
Bilden var ursprungligen hämtad från en reklamfilm för bolån och flickan bakom ett duschdraperi med pekfingret över munnen, tolkades som ett bevis för konspirationen.
I diskussionen på Facebook uppmanade personerna varandra att anmäla Nordeas reklambild, som de ansåg förespråka pedofili. Under slutet av förra veckan tog Nordea bort bilden, medan filmen finns fortfarande kvar på Youtube.

”Seger. Jäklar det lönar sig att slå på E-liten”, skriver kvinnan enligt TT.

Nordea säger att de tog bort bilden efter kritiken:

”Vi beklagar djupt om denna bild har sänt sådana signaler och vi tar starkt avstånd från hur det kan uppfattas – det var självklart aldrig vår avsikt. Vi beslutade att byta ut bilden när dessa synpunkter kom”, skriver Nordea i ett sms till TT.

Ica stoppar Paolos
Redan i fredags hade många företag brutit sina samarbeten med Paolo Roberto efter nyheten om entreprenören och medieprofilens sexköp, som exempelvis K-Rauta och radiostationen Rix FM. Varumärket Paolos, som till största delen ägs av företaget Evanoff group AB, kommer nu att köpa ut hans minoritetspost. Efter att Coop slutat köpa in Paolos produkter väljer Ica att göra samma sak.

– Ica centralt har stoppat inköpen av varumärket Paolos. Det första vi gjorde var att ha en dialog med leverantören. Ica tar också kraftigt avstånd från Paolos handlingar, säger Jonas Mjöbäck på Icas pressjour till Aftonbladet.

Svag jämställdhet i svensk techsektor
Stiftelsen Allbright har granskat 14 av de största och mest framgångsrika techbolagen där endast två (Na-kd och Storytel) som uppnår en jämställd ledningsgrupp, det vill säga där andelen kvinnor uppgår till minst 40 procent. Bara ett av dem har en kvinna som vd, spelbolaget Paradox med vd Ebba Ljungerud. Omkring 25 procent av de anställda i techsektorn som svarat på stiftelsen Allbrights enkät uppger att de utsatts för diskriminering på grund av antingen kön, ålder eller etnisk bakgrund. 20 procent av kvinnorna säger att de utsatts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Allbrights vd Amanda Lundeteg säger till DI Digital att det är ”något som luktar ruttet” i kulturen kring techbolagen. 


– Snubbarna är de nya gubbarna, säger hon till sajten.

Löwengrip: nära personlig konkurs innan försäljningen
Den personliga konkursen för Isabella Löwengrip var bara en månad bort när budet på Löwengrip Beauty från norska Dermanordic kom som en frälsning. Det uppgav entreprenören i Söndagsintervjun i P1. I intervjun gav hon bland annat uttryck för sin ånger att satsa på den amerikanska marknaden.

Debattörer: Pr-branschen ökar avståndet mellan politiker och väljare
Sigurd Allern
, Ester Pollack och Daniel Suhonen skriver gemensamt på DN Debatt att tilliten till demokratin riskeras när pr-byråer står för politikutvecklingen med anledning av SvD:s avslöjande för några veckor sedan om hur konsulten Johan Jakobssons uppdrag för Scania blivit ett politiskt förslag hos Liberalerna. Avståndet mellan väljare och folkvalda riskerar att öka så även graden av korruption menar artikelförfattararna. 


”Bristen på öppenhet bidrar ytterligare till att undergräva de demokratiska processerna”, skriver debattörerna.
 
Svenskt Näringsliv: 10 000 företag kan gå i konkurs
I slutet av augusti kan 10 000 företag ha gått i konkurs, 4 000 fler än under hela förra året. Det visar nya siffror från Svenskt Näringsliv, som DN tagit del av.


– Jag tror att under sommaren kommer konkursnivån att öka med 50 procent, jämfört med mars och april, säger ekonomen Johan Kreicbergs.

Uppgifter: Google på väg att stämmas av amerikanska staten
Sökjätten Google är på väg att stämmas av den amerikanska staten tillsammans med en grupp lokala justitieministrar från olika delstater, det skriver Wall Street Journal. Stämningen berör bolagets monopolliknande ställning på annonsmarknaden och kommer en månad efter beslutet att Facebook och Google tvingas dela med sig av annonsintäkter till australiska mediebolag. Enligt uppgifter till tidningen tittar justitiedepartementet på hur Googles moderbolag Alphabet Inc. hanterar annonsförsäljningen och hur de styr sökningar via Google på ett sätt som prioriterar de egna annonserna på andra annonsörers bekostnad.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.