Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Ny pandemilag ska sätta begränsa butiksbesökandet

Publicerad: 20 oktober 2020, 06:40

Foto: Pontus Lundahl / TT

Socialminister Lena Hallengren hoppas att lagen är på plats till sommaren 2021, i dag avgörs vegokorvens framtid och Frölunda ber allmänheten om hjälp med ny logotyp. Det och mer i dagens morgonsvep.


Under gårdagskvällen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) nya smittskyddsåtgärder i kampen mot covid-19. Regeringen siktar bland annat på att stifta en pandemilag som skulle begränsa antalet besökare i ytor som kollektivtrafik och butiker. De hoppas även kunna påverka butikernas öppettider. Med nuvarande lagstiftning går inte det. Lena Hallengren uppger för Dagens Nyheter att regeringen hoppas att lagen är på plats till sommaren 2021.

Under den nuvarande lagstiftningen kan regeringen enbart lägga begränsningar om det räknas som en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

I dag avgörs vegokorvens framtid

I dag röstar EU-parlamentet om det ska vara tillåtet att marknadsföra vegetariska köttalternativ med ord som ”burgare”, ”korv” och liknande begrepp. Frågan har varit uppe i EU-parlamentet sedan ett par år tillbaka och i Frankrike togs ett beslut om att förbjuda förfarandet redan i somras. I EU är det sedan 2013 förbjudet med namn som ”sojamjölk” och ”veganost”. Fransmannen Jean-Pierre Fleury från EU:s jordbruksorganisation COPA-COGECA, anser att begreppen innebär ”kulturell kapning”, det rapporterar AFP.

Efter borttagna logotypen – Frölunda ber allmänheten om hjälp

Efter pågående hockeysäsong kommer SHL-klubben Frölunda att ta bort den indianhövding som varit dess logotyp sedan mitten av 90-talet. Klubbledningen själva motiverade bytet med att symbolen var förlegad. Beslutet föregicks av att flera amerikanska klubbar bytt namn efter kritik om rasism. Nu ber Frölunda HC allmänheten om hjälp i arbetet med att ta fram en ny logotyp, det rapporterar Göteborgs-Posten. 

”Frölunda erbjuder alla som har en idé eller tanke om hur en ny logotyp skall se ut att skicka in ett förslag och vara med att ta fram världens bästa logotyp på världens kortaste tid” skriver klubben i ett pressmeddelande. 

Förslagslådan är öppen till och med den 4 november.

Systembolaget öppnar ny e-handel

I går kunde DI Digital berätta att Systembolaget inom kort kommer att uppdatera sin e-handel. Tidningen ser det som ett drag i att mota tjänster som Winefinder och Vivino, som de sedan tidigare ligger i rättstvister med.

– Vi vill inspirera, ge personlig service och hjälpa kunden att upptäcka nytt. Samtidigt försöker vi aldrig få kunden att köpa mer än de tänkt, säger e-handelsdirektören Tobias Frohm i ett uttalande.

Ökning för e-handlarna under Black friday

Den i grunden amerikanska shoppingdagen Black friday har de senaste 2-3 åren växt betydligt även i Sverige. I år väntar sig Sveriges e-handlare att försäljningen kommer att öka med mellan 15 och 30 procent under readagen, det visar Pricerunners e-handelsindex. Tre av tio e-handlare väntar sig att försäljningen ökar under hela veckan, snararare än bara under fredagen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.