Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Ny undersökning: Äldre rusar till e-handeln under pandemin

Publicerad: 1 december 2020, 07:31

Getty Images

De var de mest lyssnade poddarna på Spotify 2020, Apple tvingas böta 100 miljoner kronor för vilseledande reklam och ny undersökning från Paypal visar att äldre nu nätshoppar lika mycket som yngre. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Black FridayE-handelSpotifyAppleMicrosoftFacebook

Betalföretaget Paypals analys av hur coronapandemin påverkat näthandeln under året visar bland annat att äldre över 60 år nu handlar online lika mycket som yngre. 

– Under den första coronavågen såg vi ett inflöde av nya konsumentgrupper. Det var otroligt många sextioplussare som började handla online. De fick då förmodligen hjälp av barnen, men har nu under andra vågen börjat känna en trygghet. Vi ser att de nu handlar precis lika mycket som sina barn gjort tidigare, säger Jonas Breding, chef för norra Europa på Paypal, till Didigital

Beteendemönstret under hösten har skiftat ordentligt från tidigare år, visar undersökningen.  Enligt Jonas Breding brukar veckan med den fjärde torsdagen i november, som numera är känd som ”Black week”, vara startskottet på julhandeln. Men i år har det inte varit någon nedgång i handeln veckorna innan, såsom det sett ut tidigare år. I stället har julhandeln startat rekordtidigt, vilket bland annat kan ha att göra med en rädsla för sena leveranser inför jul. De snabbast växande e-handelskategorierna i Sverige under pandemin är enligt Paypals siffror trädgårdsprodukter, följt av babyprodukter och  printing/produkter för utskrift. 

LÄS MER: Guide till den perfekta e-handeln – så maxar du produkternas fördelar

De var de mest lyssnade poddarna på Spotify 2020
När Spotify sammanfattar ljusåret 2020 står det bland annat klart vilka som varit de mest lyssnade poddarna på plattformen. Toppar listan gör ”P3 Dokumentär”, skriver Dagens Media. Den mest lyssnade genren, både i Sverige och internationellt, är samhälle och kultur följt av komedi. Den mest lyssnade podden globalt är ”The Joe Rogan experience”, en podd som Spotify ska ha köpt för över 100 miljoner dollar. 

Apple tvingas böta 100 miljoner för vilseledande reklam
Det är den italienska konkurrensmyndigheten som bötfäller techjätten Apple på 10 miljoner euro, motsvarande 100 miljoner kronor, för ”aggressiv och missledande” reklam avseende bolagets Iphones. Det skriver Breakit via Reuters. Det på grund av att Apple marknadsförde flera Iphone-modeller som vattentåliga, utan att klargöra att det bara gällde under vissa omständigheter.

Microsoft vill övervaka anställdas kroppsspråk med nytt system
Microsoft har ansökt om patent för ett tekniskt system med syfte att kunna observera anställdas kroppsspråk och ansiktsuttryck under möten och på så vis kunna förse dessa med en ”kvalitetspoäng”. Det skriver BBC. Enligt patentansökan ska systemet kunna användas både för fysiska och digitala möten. Den här typen av övervakning väcker dock integritetsfrågor, något Microsoft ställts inför tidigare på grund av ett annat verktyg som används för att poängsätta medarbetares produktivitet. 

Facebook planerar boosta sitt e-handelserbjudande med startup
Under måndagen offentliggjorde Facebook sina planer på att förvärva Kustomer, ett startupbolag med fokus på kundrelationer. Det skriver Adage. Syftet ska vara att boosta det sociala nätverkets e-handelserbjudande. Enligt Wall Street Journal kan affären vara värd så mycket som en miljard dollar. 

Amanda Törner (tjänstledig)

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.