Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Positiv global annonsprognos trots det kaotiska läget

Publicerad: 20 mars 2020, 07:35

Foto: Getty Images.

När eMarketer släpper sin annonsprognos efter coronautbrottet ser det trots allt väldigt positivt ut, Hasan & Partners varslar alla anställda och Facebooks nya design är här. Det här några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetFacebookE-Marketer

Det finns fortfarande stor osäkerhet kring hur coronaviruset kommer att drabba annonsmarknaden och -investeringarna, enligt analytiker på eMarketer. Men i en prognos de släppt i dag tror de ändå att de totala annonsinvesteringarna kommer att öka med 7 procent under 2020 till 691,7 miljarder dollar, jämfört med 2019. En tidigare prognos, innan coronautbrottet, siade om en ökning på 7,4 procent till 712,02 miljarder dollar. 

Anledningen till att prognosen kan vara så pass optimistisk menar eMarketer beror på att de kunnat följa Kinas annonsmarknad under coronas uppgång och fall i landet. Där upptäcktes den första insjuknade människan i december 2019, och sedan dess har peaken nåtts. De senaste rapporterna från Kina visar att landet börjar komma tillbaka, folk återvänder till jobben och samhället vaknar igen. Kina är världens näst största annonsmarknad efter USA och eMarketer tror att landets annonsinvesteringar kommer att landa på 113,7 miljarder dollar 2020, vilket är en nedgång från den tidigare prognosen som låg på 121,13 miljarder dollar. Detta skriver en mängd branschtidningar, däribland Adnews.

Corona börjar skörda offer i branschen – Hasan & Partners varslar alla
Nu börjar effekterna av coronavirusets framfart dyka upp i marknads- och kommunikationsbranschen. I Finland har Hasan & Partners inlett förhandlingar där ungefär 90 personer hotas av uppsägningar – det vill säga samtliga anställda. Liksom många andra har byrån hemarbete, och räknar med att processen med förhandlingar kommer att vara i cirka två veckor.

– Syftet med förhandlingarna är att förutse den nuvarande osäkerheten på marknaden och komma överens om möjliga deltidsanställningar och tillfälliga uppsägningar på högst 90 dagar, säger Eka Ruola, vd för Hasan & Partners Group, till den finska branschtidningen M&M.

Hasan & Partners Group äger flera byråer i Finland, men även Perfect Fools i Sverige. Tidigare i veckan kom nyheten om att norska Geelmuyden Kiese permitterar 21 anställda sedan de tappat en fjärdedel av omsättningen sedan corona-utbrottet.  Även de har kontor i Sverige.

Netflix och Facebook draglok på svart börs
Det har varit otroligt tufft på börsen sedan coronavirusets utbrott och ekonomer har liknat fallen med historiska börskatastrofer, alltifrån finanskraschen 2008 till Kreugerkraschen 1932. När New York-börserna stängde på torsdagskvällen hade de rekylerat från inledande branta fall på morgonen. S&P 500 visade +0,5 procent, Nasdaq +2,3 procent och Dow Jones +1,0 procent. Bland vinnarna syntes Facebook som lyfte 6 procent, Netflix som ökade 4 procent och Amazon som steg lika mycket som Netflix. Det skriver Reuters.

Facebooks nya design är här
Nu börjar den nya designen av Facebook på desktop att lanseras för en större grupp användare. Designen beskrivs som renare, enklare och luftigare än tidigare och dessutom har evenemang och grupper fått en mer framträdande plats. Dessutom inför man ett så kallat mörkerläge, där bakgrunden är svart och inte vit. Den nya designen ska ersätta den gamla på bred front i slutet av det här året men redan nu kan de som vill kunna komma åt den nya designen och testa den. Det skriver The Verge.

Gamingjätte börjar tillverka ansiktsmasker
Det är oklart om det är för pr-effekten eller inte, men Razer, ett bolag som tillverkar gaminghårdvara, säger sig vilja dra sitt strå till stacken genom att ställa om några av sina produktionslinor från att tillverka tangentbord och möss till att i stället tillverka ansiktsmasker. Tanken är att producera uppemot en miljon sådana och dessa ska doneras till hälsomyndigheter i hela världen, med start i hemlandet Singapore. Det har bolagets vd Min-Liang Tan själv meddelat på Twitter. Det skriver bland andra PCWorld. 

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.