Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Pr-byrå med ryska kopplingar bad influencers ljuga om vaccin

Publicerad: 26 maj 2021, 06:30

Influencers uppges ha erbjudits pengar för att sprida osanna uppgifter om Pfizer/Biontechs vaccin, Omnicom vinner konto värt två och en halv miljard kronor och Premier Leauge-klubbens ägare går in i Creed Media och Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetPfizerInfluencersOmnicomBitcoin

Flera franska influencers uppges ha erbjudits pengar för att sprida osanna uppgifter om Pfizer/Biontechs vaccin, skriver Le Monde. Youtubern Léo Grasset berättar att de bland annat har ombetts säga att dödstalen bland personer som fått vaccinet var betydligt högre än bland de som fått Astra Zenecas vaccin samt att ”mainstream-medier” ignorerar detta. Vloggaren beskriver budgeten som ”enorm”. Beställaren skulle också förbli anonym och ingen skulle få veta att Grasset fått betalt. Även tyska influencers uppges ha fått liknande erbjudanden.  Enligt Le Monde ska byrån vara baserad i Moskva.

Omnicom tar hem Phillips-kontot – värt nära 2,5 miljarder kronor
Hemelektronik-tillverkaren Philips har lagt sina uppdrag för pr, reklam och media hos Omnicom efter en upphandling. Kontot uppges vara värt 300 miljoner dollar (motsvarande 2,47 miljarder kronor rapporterar The Drum. Phillips kommer att använda sig av ett krossfunktionellt team med TBWA för kreativ kommunikation, OMD för media medan FleishmanHillard och Ketchum kommer hantera pr-sidan. Anställda hos Interbrand, Critical Mass och Omnicom Precision Marketing Group kommer också att bidra. Byråvalet innebär att Dentsu tappar kontot, Carat har hanterat medieköpen under 20 år.  

”Dags att köpa bitcoin”-annonser förbjuds i Storbritannien
En kampanj som berättar för allmänheten att ”det är dags att köpa” bitcoin har förbjudits i Storbritannien efter att ASA bedömde att det annonserna var oansvariga och vilseledande. Den omfattande kampanjen som bland annat synts i Londons tunnelbana och bussnät hade budskapet ”Om du ser bitcoin på tunnelbanan är det dags att köpa”. Belsutet kommer en vecka efter att priset på världens största digitala valuta sjönk så mycket som 30 procent på en dag. Det rapporterar The Guardian.

Xiaomi tas bort från USA:s svarta lista
Det kinesiska teknikföretaget har tagits bort från en amerikansk regeringens svarta lista där bolagets definierades som ett kommunistiskt kinesiskt militärföretag. I februari stämde Xiaomi den amerikanska regeringen för beslutet att införa bolaget på den militära svartlistan. I mars beviljade domstolen Xiaomi ett preliminärt föreläggande mot beteckningen, vilket skulle ha förbjudit alla amerikanska personer att köpa eller äga Xiaomis värdepapper och sagt att beslutet var ”godtyckligt och nyckfullt.”. Det rapporterar Techcrunch.

Premier Leauge-klubbens ägare går in i Creed Media
Det svenska influencernätverket Creed Media grundades 2018 och har växt i linje med TikToks utveckling under pandemin. I dag har bolaget 40 anställda och siktar på 100 miljoner i omsättning under 2021. Nu rapporterar Breakit att Aser Ventures, som bland annat äger den brittiska Premier League-klubben Leeds United har gått in som invetserare i den senaste nyemissionen. Det ska handla om en minoritetsandel.

– Timothy och Hugo har skapat något speciellt med Creed Media. De har en djup förståelse för plattformarna och kulturen som engagerar en ung målgrupp och de har byggt en affär med potentialen att växa snabbt, säger Andrea Radrizzani i ett uttalande. 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.