Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

PR-proffs hyllar kampanj efter kritikstorm

Publicerad: 26 november 2021, 07:25

Patrik Westander hyllar kampanjen.

Foto: Andreas Elgstrand

PR-proffs hyllar kampanj som Lund plockade ner efter sociala medier-kritik. EU vill begränsa politiska annonser och reklam för knarksvamp förbjuds i tunnelbanan i New York. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

KampanjMorgonsvepetEU

”Just nu behöver Lunds kommun inga klipska På spåret-vinnande komiker. Däremot behöver kommunen charmiga och nördiga lärare.” 

Så löd ett av budskapen i en reklamkampanj som sattes upp på totalt 58 stortavlor i söndags, skriver Sydsvenskan.

Det gillades inte på sociala medier eftersom vissa tolkade det som att kommunen var dumma mot några av Lunds framgångsrika profiler. På torsdagen rensade Lunds kommun bort reklamskyltarna.

Det här var enligt PR-proffset Patrik Westander ett misstag och hyllar kampanjen.

– Det är klurig humor i rubriken, ett grepp som ofta används för att skapa uppmärksamhet och locka till fortsatt läsning. Jag uppfattar den som ett skolboks-exempel på intelligent humor, säger Patrik Westander, PR-konsult till Sydsvenskan.

– Kritik i sociala medier ska inte uppfattas som en kris, men det är angeläget att man bemöter den snabbt och respektfullt, fortsätter han.

EU ska begränsa politiska annonser i unionen

På torsdagen meddelade EU att man planerar att införa förändringar för politiska annonser och få människor att bättre förstå vem som ligger bakom dem, skriver amerikanska PBS. Förslaget vill förbjuda ”försätta metoder” som används för att nå en bredare publik om de använder känsliga personuppgifter såsom etnisk bakgrund, religiös tro och sexuell läggning utan individens samtycke.

– En myriad av kommunikationsbyråer jobbar dagligen med våran data för att förstå hur de bäst får oss att köpa något, rösta på någon eller inte rösta alls, säger EU-kommisionens vice ordförande Vera Jourova.

Med förändringarna vill EU skapa bättre förutsättningar för rättvisare val inom unionen.

Tunnelbanan I New York förbjuder reklam för cannabis och knarksvamp

Trots en våg av legaliseringar av cannabis och knarksvamp i USA sätter myndigheter i New York nu stopp för reklam av substanserna i tunnelbanan, skriver High Times. I en uppdaterad policy står det nu att allt som gör reklam för nikotin, tobak, tobaksrelaterade produkter, alkohol, cannabis och svamp som har hallucinogena egenskaper förbjuds på tunnelbanan. Tidningen frågar sig dock om det kan komma att ändras då staden under 2022 planerar att legalisera cannabis för privat bruk.

Gamingplattform stämmer Youtubeprofil efter trakasserier

Roblox, som ligger bakom gamingplattformen med samma namn, stämmer Youtubeprofilen Benjamin ”Ruben Sim” Simon, som anklagas för att ha trakasserat både unga gamers på plattformen och anställda på bolaget, skriver Omni.

Enligt stämningen ska han ha försökt ladda upp bilder på Hitler på plattformen och gjort homofobiska och rasistiska kommentarer. Dessutom ska han ha försökt ladda upp sexspel på plattformen och anklagas för att ha terroristhotat bolaget som ska ha saboterat en av företagets konferenser.

Roblox vill att Ruben Sim betalar motsvarande 14,5 miljoner kronor i skadestånd och att han slutar trakassera gamers och anställda.

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@resume.se

Ämnen i artikeln:

KampanjMorgonsvepetEU

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.