Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Spotify vill locka små annonsörer – lanserar selfservice-plattform

Publicerad: 23 augusti 2021, 06:33

Spotifys grundare och vd Daniel Ek.

Foto: Lars Pehrson

Efter att selfservice-plattformen funnits tillgänglig i stora delar av världen lanseras den nu även i Sverige, Wikileaks läcker CIA:s europeiska pr-strategi för Afghanistan-kriget och Tove Lo ansiktet utåt för amerikanskt cannabisvarumärke. Det och mer i veckans första morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Spotify

Spotify har de senaste åren utvecklat sitt annonserbjudande rejält, detta samtidigt som företagets egen strategi om att locka betalande användare sedan länge ligger fast. Precis som många andra har de utvecklat en selfservice-plattform, en plattform som nu lanseras i Sverige. Tanken är att annonsörerna på ett smidigare sätt ska kunna skräddarsy sina annonser mot olika målgrupper. 

 – Fördelen med Spotify Ad Studio är att det är enkelt att komma i gång med sin kampanj i alla steg, från urval av målgrupper, behov av räckvidd och frekvens, till annonsproduktion och sedan uppföljning i realtid, kommenterar Patrik Kleiner på Spotify Advertising, i ett pressmeddelande.

Spotify Ad Studio har funnits tillgänglig i stora delar av världen sedan sommaren 2020. Analytiker har tidigare pekat på att selfservice-plattformen är ett sätt för Spotify att göra sig mer attraktiva för små annonsörer. Globalt har Spotify cirka 160 miljoner ”gratisanvändare” och 130 premiumanvändare.

CIA:s europeiska pr-strategi för ockupationen av Afghanistan: Vädja till sympati för kvinnliga flyktingar

De senaste veckorna har hela världen följt den dramatiska och tragiska utvecklingen i Afghanistan, där talibanerna på några veckor tog kontroll över hela landet och drev tiotusentals människor på flykt. Händelseutvecklingen har fått stora delar av allmänheten att kritisera sättet västvärlden hanterat kriget och den nu uppkomna situationen. Redan 2010 vacklade dock stödet i Europa för ISAF-styrkan, som utgjordes av soldater från flera länder däribland Sverige. I helgen publicerade Wikileaks hemligstämplade dokument från CIA som visar den amerikanska underrättelsetjänstens pr-strategier för att upprätthålla stödet för truppnärvaron. I Frankrike var den föreslagna strategin att vädja till sympati för afghanska flyktingar och i synnerhet för kvinnor, medan de i Tyskland skulle trycka på konsekvenserna av att dra tillbaka trupperna.

Tove Lo i ny reklamfilm för cannabis-dryck

I helgen lanserade det amerikanska cannabis-varumärket Cann sin nya reklamkampanj med den svenska popstjärnan Tove Lo, det rapporterar Paper Mag. Kampanjen visar bolagets nya produkt Passion Peach Mate, en dryck med cannabis snarare än alkohol som rusmedel. Tove Lo, som även investerat i bolaget, slog igenom 2014 med världshiten ”Habits (Stay high)” och har utöver det skrivit låtar för stjärnor som Lorde och Kylie Minogue. Los Angeles-baserade Cann har sedan starten frekvent använt sig av popstjärnor i sin marknadsföring, utöver Tove Lo har bland andra Gwyneth Paltrow medverkat i reklamfilmer för bolaget.

 Amazon tar krafttag mot fejkade recensioner och rankingmanipulation

Resumé har tidigare rapporterat om den industri som är fejkade omdömen och rankingar på Amazon. I Sverige, där plattformen lanserades förra året, tycks fenomenet inte ha slagit igenom men i Kina är det ett utbrett problem. I slutet av förra veckan rapporterade amerikanska branschmedier att Amazon valt att stänga av flera hundra av landets största säljare, säljare som plattformen menar brutit mot reglerna. Enligt uppgifter ska det lett till att tusentals anställda hos säljarna fått lämna sina jobb. Enligt Techcrunch handlar Amazons agerande om att plattformen vill ha högre kvalitet på de produkter som säljs snarare än att tävla med generiska produkter som enbart baseras på pris och manipulationsranking.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Spotify

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News