Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Svensk e-handel rusar: ”Ser ut att slå nya rekord”

Publicerad: 1 juni 2021, 06:32

Den digitala försäljningen ökade med 42 procent under Q1 2021, Amazon plockar bort video efter pr-fiasko och UC varnar för bakslag när konkurserna är på rekordlåga nivåer. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

E-handelAmazonKonkurs

Betalbolaget Paypals har analyserat den digitala försäljningen under första kvartalet 2021 som ökade med 42 procent, jämfört med en 32-procentig ökning i övriga Europa. Siffrorna går i linje med Svensk Handels rapport 'Läget i handeln' som presenterades i våras där e-handeln beräknas stå för mellan 31 till 40 procent av all detaljhandel 2030.

– Svenska handlare fortsätter att öka digitalt och ser ut att fortsätta slå nya rekord. Vi har en mycket stadigare tillväxt än de flesta, säger Jonas Breding, chef för norra Europa på Paypal till Di Digital.

Kategorin som ökade mest under helåret 2020 var kosmetik, med en uppgång på 172 procent. Dataspel och gaming hade en tillväxt på 133 procent, följt av mat och dryck på 110 procent. Försäljningen som avtog mest var resor med 57 procent, följt av böcker med 50 procent och husdjursprodukter, ned 25 procent. 


Pr-fiasko: Amazon hånas på nätet – video bortplockad
I slutet av förra veckan lanserade  Amazon en liten box som var tänkt att utplaceras på e-handlarens olika lager. Ett ”Mindful Practice Room” som gavs namnet AmaZen, där anställda kunde gå in få ro genom lugnande videor. Ganska snart efter att konceptet presenterades i en video, fick företaget många hånfulla kommentarer. Användare kallade lådan för både ”gråtbås”, ”självmordsbås”. Vissa kritiker pekade på de uppmärksammade arbetsförhållandena på e-handelsjättens lager och förde fram att en bajamaja hade varit en bättre nyhet, en blinkning mot uppgifterna om att de anställda inte har tillräckligt med tid att gå på toa. Efter kritiken raderades den ursprungliga videon, och ersattes med en uppdaterad version, rapporterar E-handel.se.

Antalet konkurser på rekordlåg nivå – varnar för backlash
Endast 48 bolag bolag inom detaljhandeln gick i konkurs under maj månad, en minskning med 41 procent. Jämfört med 2019 sjönk antalet konkurser med 34 procent. Det rapporterar Market. Rickard Damberg, ekonom på UC bedömer att de olika stödåtgärderna ligger bakom utvecklingen samt att företag med svagare ekonomisk ställning slogs ut tidigare under pandemin. 

– De lättnader som branschen hittills tagit del av kan leda till en baksmälla. Enligt småföretagarnas riksförbund är skulden i snitt en miljon per företag, vilket blir mycket pengar som ska återbetalas på kort tid från företag med lönsamhetsproblem, säger Richard Damberg i en kommentar.

The Atlantic lägger byråverksamheten i eget bolag
Mediehuset The Atlantic separerar den journalistiska publikationen från dess byrå Atlantic 57. Renodlingen sker i syfte att öka intäkterna och tydliggöra rollen på marknaden. Atlantic 57 - som nu kommer att kallas ”Long Dash”, som en del av omgörningen. Under det senaste året har The Atlantics annonsintäkter ökat med 65 procent medan byrån haft en tillväxt på 30 procent. Atlantic 57 grundades 2013 som ett konsultföretag och växte sedan till att arbeta med kommunikation och redaktionell strategi. Det rapporterar Digiday.

I dag lättar restriktionerna – här är de viktigaste förändringarna
Den första juni ändras en rad coronarestriktioner. Här sammanfattar Resumé de nya coronarestriktionerna, från Folkhälsomyndigheten:

Evenemang:
• Inomhus utan sittplatser: åtta personer (20 vid begravning)
• Inomhus med sittplatser: 50 personer.
• Utomhus med sittplatser: 500 personer

Öppettiderna på krogen förlängs från 20.30 till 22.30 och alkoholservering tillåts fram till 22.00.

• En utomhusmarknad kan obegränsat antal besökare. Inomhus är det samma regler som för butiker, en person per tio kvadratmeter.

• Nöjesparker öppnar med en besökarbegränsning, max en person per 20 kvadratmeter.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

E-handelAmazonKonkurs

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.