Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Svenska politiker öppnar för lagstiftning som stoppar influencers att tjäna pengar på sina barn

Publicerad: 22 februari 2021, 07:27

En majoritet av riksdagspartierna vill införa motsvarande lagstiftning om barninfluenerns som i Frankrike, Facebook och Australiens regering förhandlar igen och Chang Frick kampanjar med Lamotte utanför LO-borgen. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

InfluencerJoakim LamotteNyheter IdagLinkedinReklamombudsmannen

Resumé har tidigare rapporterat om hur ett ennhälligt franskt parlament nyligen röstade igenom en lag som klassar det som barnarbete när influencers använder barn i ekonomiskt syfte. Lagen är världsunik. I Sverige ser en majoritet av riksdagenpartierna positivt på initiativet och stänger inte dörren för en svensk version. Det rapporterar GP.

– Jag vill se en utredning som tittar närmare på hur barns exponering på sociala medier i arbetssyfte kan regleras, säger riksdagsledamoten Lawen Redar (S).

LÄS MER: Frankrike lagstiftar om barninfluencers – kommer Sverige följa efter?
LÄS MER: Jacob Libermann: När tänker politiker och myndigheter stoppa det oavlönade barnarbetet?
LÄS MER: Barnen är de nya reklampelarna i sociala medier – var femte inlägg är marknadsföring

Facebook förhandlar med Australiens regering igen
Sedan i torsdags blockeras allt nyhetsinnehåll på Facebook för användare i Australien, det samma gäller för innehåll från landets mediebolag globalt. Blockeringen infördes som reaktion på en ny lag som kan tvinga Facebook och Google att betala för innehåll från lokala medier i landet. I veckan har flera samtal skett mellan Facebooks Mark Zuckerberg och Australiens finansminister Josh Frydenberg. Det rapporterar flera medier The Sydney Morning Herald.

Snart lanserar Linkedin frilansmarknad
Enligt uppgifter till sajten Social Meida today ska Linkedin just nu utveckla en
marknadsfplats för frilansar. Syftet är att göra det enklare för företagen att hitta och komma i kontakt med frilansande arbetskraft på plattformen. Enligt sajten ska det vara aktuellt att införa en digital plånbok som göre det enklare att betala frilansar. Sedan tidigare har Linkedin ett enklare variant av frilansportal med namnet Profinder.

Chang Frick kampanjar med Lamotte utanför LO-borgen
I helgen utplacerades en staty över  Joakim Lamotte utanför LO-borgen  i Stockholm. Statyn visar swish-journalisten iklädd skyddsväst och med en dammsugare i högsta hugg stående på en platå som ska föreställa ett kärnkraftverk. Det rapporterar Expressen.
”Vi vill uppmärksamma att elektricitet är på väg att bli en klassfråga”, skriver Chang Frick (tillika chefredaktör för Nyheter Idag på Svensk Kärnkrafts hemsida).
I veckorna har just dammsugaren blivit en symbol i den i debatten om kärnkraft. Bland annat har KD-ledaren Ebba Busch poserat med damsugare och sträng blick på en av partiets delningsbilder. Allt började med ett SVT i ett inslag uppmanade tittare att pausa damsugandet för att minska elförbrukningen.

RO slår ner mot ännu en influencer
Streetwearvarumärket Elly Pistols samarbete med nfluencern och reality-personligheten Sara Bolay fälls av Reklamombudsmannen (RO). Influencern lade upp två bilder i ett inlägg på Instagram där hon bär plagg från företaget. Enligt RO:s bedömningen är reklammärkningen otillräcklig. Det rapporterar E-handel.se

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News