Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Trots bojkotten: Stark utveckling för Facebook under 2020 – varnar för 2021

Publicerad: 28 januari 2021, 07:33

Foto: Wikimedia Commons

NoA etablerar ny managementbyrå i Sverige, Facebooks siffror för fjärde kvartalet överträffar förväntningarna och Bernie Sanders virala bild genererar 15 miljoner till välgörenhet. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookMark ZuckerbergNoa

Bojkotten mot Facebook till följd av protesterna under Black Lives Matter nådde sin pik i juli och var fjolårets mest uppmärksammade händelse relaterat till plattformen. Som mest stoppade över 1000 företag sin annonsering på Facebook, däribland Coca-Cola, Verizom, Unilever, Patagonia och Ben & Jerry's. Men bojkottens effekter på Facebooks finansiella status under fjolåret blev inte så stor som många experter förutspådde där och då. Reklamintäkterna för helåret 2020 ökade från 69,6 till 84,1 miljarder dollar.

Under det fjärde kvartalet ökade de totala intäkterna med 22 procent till 28 miljoner dollar, vilket var högre än förväntningarna. Försäljningen ökade med 33 procent till stor del tack vare den ökade e-handeln under pandemin.

Användarbasen ökade med 12 procent till 2,8 miljarder. Under 2020 har bolaget ökat antalet anställda globalt med hela 30 procent och är i dag 58 604 anställda, rapporterar AP. Enligt uppgifter från eMarketer står nu Instagram för 36 procent av reklamintäkterna, i USA nära hälften. I Europa ökade antalet dagliga användare för första gången på tre kvartal till 308 (305) miljoner.   

I sitt anförande framhöll Mark Zuckerberg att pandemin skapar stor osäkerhet inför 2021.  

.... och Mark Zuckerberg kritiserade Apple
I samband med kvartalsrapporten passade Facebooks vd Mark Zuckerberg  på att gå till hård attack mot Apple och de kommande integritetsförändringarna i IOS, som han bedömer kommer att skada marknaden för onlineannonser. Han kritiserade också att Apple framhåller sina egna tjänster, och tog meddelandetjänsten Imessage som exempel. Det rapporterar CNBC.

– Apple har mängder av incitament att använda sin dominerande plattformsposition för att störa hur våra och andras appar fungerar, vilket de med jämna mellanrum gör för att framhålla sina egna, sade Zuckerberg.

Evidence går upp i NoA Consulting som lanseras i Sverige

NoA:s strategibyrå Evidence Strategy med managementkonsulter och specialister på lönsam positionering, ingår blir nu de en del av NoA Consulting – nätverkets nya byråvarumärke som samlar erbjudandena för i managementkonsulter Sverige, Norge och Danmark. Ambitionen är att bli de ledande rådgivarna i Skandinavien inom organisk försäljningstillväxt. NoA Consulting lanserades i Norge och Danmark redan under fjolåret.
Evidence Strategy, som nu alltså blir NoA Consulting, utför allt sitt arbete inom analys, strategi och implementering baserat på aktuell forskning och vetenskapliga metoder. Arbetssättet drivs bland annat av forskaren Niklas Bondesson, som var med och grundade bolaget 2014. Vid sidan av arbetet på NoA Consulting är han verksam som doktor i marknadsföring

NoA Consultings verksamhet i Sverige kommer att ledas av Ulrika Burling, som arbetat i nära 20 år som managementkonsult, bland annat på Bain & Company.

Evidence Strategy AB resultat för 2019

Omsättning: SEK 35,2M (23,0)

Rörelseresultat: 8,5M (6,0)

Rörelsemarginal: 24% (26)

Medeltal anställda: 11 (9)
Sanders vantar drar in 15 miljoner till välgörenhet
Bilderna på Bernie Sanders där han sitter i klappstol med bena i kors i stickade vantar och parkas på Joe Bidens presidentinstallation har fått internet att koka den senaste veckan. Nu rapporterar AFP att bilderna har dragit in motsvarande 15 miljoner kronor till välgörenhet. Bland annat har fotot tryckts upp på tröjor som säljs i Sanders hemdelstat Vermont.Bakom bilden står AFP-fotografen Brendan Smialowski.

Arla rekryterar lobbychef som jobbat i Löfvens stab
För första gången rekryterar Arlas en dedikerad chef för public affairs. Helena Markstedt kommer att rapportera till kommunikationsdirektören Caroline Starck och kommer senast från jobbet som statssekreterare på näringsdepartementet. Hon har tidigare arbetat i statsminister Stefan Löfvens stab, i roller som biträdande stabschef och planeringschef. Det rapporterar Dagens Opinion.  

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookMark ZuckerbergNoa

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.