Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Visselblåsare om Facebooks påverkan: ”Jag har blod på mina händer”

Publicerad: 16 september 2020, 06:34

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.

Foto: Creative commons

Nya uppgifter om Facebooks påverkan på politiska val från tidigare anställd dataspecialist, Kim Kardashian West pausar sitt Instagramkonto i protest och Tiktok placeras i nytt amerikanskt bolag. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookKim KardashianInstagramMångfaldTikTok

Sedan det amerikanska presidentvalet 2016 och Cambridge Analytica-skandalen 2018 har Facebook upprepande gånger kritiserats och pressats för sin hantering av desinformation, hat och våldsbejakande innehåll på sin plattform. Nu lär kritiken mot bolagets maktställning knappast bli mindre. 

Enligt uppgifter från en visselblåsare som Buzzfeed tagit del av har Facebook ignorerat eller varit för långsamma att agera på bevis på att falska konton på dess plattform undergrävt val och påverkat i politiska frågor världen över. Visselblåsaren är en kvinna vid namn Sophie Zhang, som tidigare var anställd som dataspecialist på Facebook. Uttalandet som Buzzfeed har tagit del, som de kallar en ”fördömande redogörelse över Facebooks misstag”, består av flera konkreta exempel på hur regeringsföreträdare och politiska partier i Azerbaijan och Honduras har tagit hjälp av falska konton på Facebook för att påverka den allmänna opinionen. Sophie Zhang har även funnit bevis på att koordinerade påverkanskampanjer i varierande storlek förekommit i länder såsom Indien, Ukraina, Spanien, Brasilien, Bolivia och Ecuador. 

Sophie Zhang skriver i uttalandet att hon under de tre år hon spenderade på Facebook hittade ”upprepade försök av utländska regeringar att i stor skala missbruka vår plattform med syfte att vilseleda de egna medborgarna”, något som i vid flera tillfällen gav upphov till internationella nyhetshändelser. 

”Jag har personligen tagit beslut som har påverkat presidenter utan någon översyn och vidtagit åtgärder mot så många framträdande politiker på ett globalt plan att jag tappat räkningen”, skriver hon. I en del av uttalandet skriver Sophie Zhang: ”Jag vet att jag har blod på mina händer”.

I en kommentar säger Facebook att de jobbar hårt på att stoppa falsk aktivitet på plattformen. 

Kim Kardashian pausar sitt Instagramkonto i protest
Apropå kritik mot Facebook så har nu realitystjärnan och megainfluencern Kim Kardashian West beslutat att pausa sina konton på Facebook och Instagram som en del av de ”Stop hate for profit”-kampanjen. Det skriver The Guardian. Kim Kardashian West har ett av de största kontona på Instagram med hela 188 miljoner följare, medan hennes Facebook-sida har över 29 miljoner gilla-markeringar. Även skådespelare såsom Kerry Washington, Jennifer Lawrence, Sacha Baron Cohen och Mark Buffalo har lyft ”Stop hate for profit”-kampanjen på sina konton och uppmanat Facebook att göra mer för att hantera hat och hot på sin plattform. 

LÄS MER: Därför kan bojkotten mot Facebook innebära en brytpunkt

Tiktok placeras i nytt amerikansk bolag med Oracle som minoritetsägare
Det har länge spånats om vem som kan komma att bli köpare av kinesiskägda Tiktoks amerikanska verksamhet, efter att president Donald Trump krävt att appens ägarstruktur förändras. Tidigare i veckan kom uppgifter om att det är Oracle som vunnit budgivningen. Nu rapporterar Financial Times att ägarbolaget Bytedance kommer placera Tiktoks globala verksamhet i nytt bolag med huvudkontor i USA, där Oracle mycket riktigt kommer att ta en minoritetspost. Uppgörelsen gäller hela Tiktok och inte endast den amerikanska delen. Bland övriga investerare kommer eventuellt Walmart ingå med en minoritetsandel.

Så har det twittrats under coronapandemin
Twitter har lanserat sin årliga trendrapport, som den här gången visar hur användarna har twittrat sedan coronapandemin fick USA att gå i karantän för ungefär sex månader sedan. Det skriver Adweek. Rapporten visar bland annat vilka emojis som varit mest populära bland användarna, samt vilka filmer, artister, tv-serier och resmål som varit mest twittrade om. När det gäller emojis konstaterar rapporten att covid-19 fick vissa emojis populäritet att skjuta i höjden medan andra dalade. Föga förvånande ökade användningen av bakterie-emojin mest, men även toalettpappret och tvålen, medan till exempel användningen av emojin som får sitt hår klippt rasade. 

Viruset drabbar mångfaldsarbetet
Enligt en ny undersökning från det brittiska nätverket People Like Us upplever över 42 procent av marknadsförare och kommunikatörer från etniska minoritetsgrupper att deras karriärmöjligheter har tagit skada sedan coronapandemin bröt ut. Det skriver Marketingweek. Yrkesverksamma i dessa grupper är enligt People Like Us mer påverkade både ekonomiskt och känslomässigt än resten av branschen, och har bland annat drabbats av en större genomsnittlig lönesänkning. 37 procent uppger dessutom att de upplever att mångfald har blivit ett mindre prioriterat område under coronapandemin. 

 

Amanda Törner (tjänstledig)

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.