Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Youtube nästa plattform att stänga av Donald Trump

Publicerad: 13 januari 2021, 07:34

Donald Trump har själv sagt att de stora techbolagen begår ett stort misstag när de stänger av hans konton.

Foto: AP Photo/Gerald Herbert

Den Google-ägda plattformen menar att presidentens senaste video hetsar till våld, Cannes Lions planerar för fysisk festival och familjeföretag lyfter fram hårda konkurrensen från EMV som anledning till konkurs. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

YoutubeDonald TrumpCannes Lions

Efter förra veckans stormning av Kapitolium har de sociala nätverken ett efter ett valt att stänga av president Donald Trumps konton. Twitter, Facebook, Instagram och Pinterest menar alla att presidenten genom sina sociala medier hetsat till våld och delvis är ansvarig för att kongressbyggnaden stormades.

Nu ansluter sig även Youtube till skaran genom att stänga av presidenten i en vecka, det rapporterar CNN. Den Google-ägda videoplattformen, som är en av de sista stora plattformarna där Donald Trump fortfarande kan kommunicera, säger att förklaringen är att en av presidentens senaste videos hetsar till våld. Youtube har sedan dess tagit ned videon men vill inte kommentera exakt vad i innehållet de ansåg bröt mot plattformens regler. Youtube säger även att de kommer att se över möjligheterna att kommentera framtida videos från presidenten. 

Under Youtubes nuvarande regelverk får kanaler vid en första varning en veckas avstängning, vid en andra två veckors avstängning och vid en tredje stängs kontot för gott.

KD: Mediebilden har påverkat väljarstödet

Igår kväll publicerade SVT och Novus sin senaste partisympatiundersökning. I undersökningen fick Kristdemokraterna med 4,6 av stödet sitt sämsta resultat på 2,5 år. Peter Kullgren, partisekreterare i partiet, framhåller att förtroendet för partiledaren Ebba Busch är högt men att det har påverkats av den negativa publicitet som uppstått i samband med att Ebba Busch deltog på en uppmärksammad fest samt den pågående tvisten om hennes hus-affär.

– Det är klart att vi hade önskat att fler intervjuer handlat om politik. Men Ebba har ett fortsatt mycket högt förtroende bland väljarna, säger Peter Kullgren till SVT. 

130 år gammalt korvföretag i konkurs – lyfter fram svårigheten att konkurrera med EMV

Under gårdagen rapporterade SVT Dalarna att familjeföretaget Melkers, med säte i Falun, efter 130 år tvingas kasta in handduken. Bolagets vd, Pär Olsson, säger i en intervju med SVT Dalarna att en av faktorerna bakom konkursen är livsmedelskedjornas egna varumärken.

– Vi har tappat allt vi hade till handelns egna varumärken. Vi har utvecklat produkter som har kopierats och så görs de av andra och till slut klarade vi inte av det längre, säger Pär Olsson som även lyfter fram det faktum att bolaget satsade nationellt, snarare än lokalt, som en av förklaringarna bakom konkursen.

Cannes Lions planerar för fysisk festival

”Reklam-VM” Cannes Lions hoppas kunna hålla årets festival och tävling i fysiskt format, det rapporterar Adweek. Festivalen är tänkt att hållas mellan den 21 och 25 juni. Andra stora festivaler och konferenser som SXSW, CES och Sundance har alla meddelat att årets upplagor blir helt digitala, en väg som Cannes Lions alltså skyr. Det är fortfarande oklart exakt hur ett fysiskt Cannes Lions är tänkt att hållas då restriktionerna i Frankrike fortfarande är strikta, restriktioner som väntas ligga kvar åtminstone till mars. 

Två svenskar i One Show-juryn

Nord DDB:s vd och chief creative officer Andreas Dahlqvist och Ingos creative director Björn Ståhl är de svenskar som kommer att sitta med i årets One Show-jury. De kreativa cheferna kommer att sitta i juryn för creative effectiveness- respektive direct marketing-kategorierna.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.