Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

10 års spellobbying men inget resultat

Publicerad: 2 juli 2013, 06:56

Foto: Andreas Elgstrand

I tio år har riksdagsmoderaten Gustaf Hoffstedt jobbat för att ge licens till de utländska spelbolagen i Sverige. Efter regeringens beslut att förhala en omreglering av spelmarknaden höjer han ett varningens finger. – Det finns en risk att det snart kommer att vara meningslöst att lagstifta, säger Gustaf Hoffstedt.


Ämnen i artikeln:

Svenska SpelAlmedalen 2013

Svenska Spel är Gotlands största arbetsgivare. Visbysonen Gustaf Hoffstedt, M, är riksdagens tydligaste ivrare för en omreglering av spelmarknaden. I början av juni kom kallduschen –  finansmarknadsminister Peter Norman meddelade Gustaf Hoffstedt och de andra ledamöterna i Kulturutskottet att en ny spelproposition dröjer i minst ett–två år.

– Jag är en otålig person, samtidigt är det viktigt att det blir rätt. Men det är bråttom när det kommer till onlinespel. Lagstiftningen är helt föråldrad, säger Gustaf Hoffstedt. Gustaf Hoffstedt har haft som en vision att göra Gotland till Östersjöns Malta. På Medelhavsön är över 1 000 svenskar sysselsatta i spelbranschen.

Gustaf Hoffstedt ser dock de socialpolitiska argumenten som viktigast för att få till en omreglering när 50 procent av den svenska onlinespelsmarknaden är oreglerad med den nuvarande lagstiftningen.

– I dag har vi ingen kontroll över hälften av spelmarknaden på nätet. Vi har ett vilda västern nu, det är inget spelmonopol. När vi träffas här nästa år kan det röra sig om 60 procent. Om sex av tio vinflaskor skulle ha köpts i livsmedelsaffären runt hörnet är jag säker på att man hade upplevt läget som rätt akut.

Är du frustrerad gentemot Peter Norman och Finansdepartementet?
– Det handlar inte så mycket om en frustration gentemot Peter Norman som en frustration mot trögheten i den här omregleringen. Det finns en risk att det snart kommer att vara meningslöst att lagstifta när de svenska konsumenterna redan har vant sig vid att svensk lagstiftning inte har något samband med spel i Sverige.

Trodde du att omregleringen inte skulle dröja så här länge när det blev maktskifte 2006?
– Jag har haft förståelse för att politik inte är världens snabbaste verksamhet, men jag trodde vi skulle hantera den här frågan med lite större geist.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Svenska SpelAlmedalen 2013

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.