Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

115 miljoner kronor för en bok

Publicerad: 26 februari 2010, 10:26

Försvaret får betala 115 miljoner kronor till Bi Puranen och förre Ekoreportern Peter Welander för det omstridda värdegrundsprojektet. Slutresultatet är en bok, som är så dålig att försvaret inte vill ha den.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioFörsvarsmakten

Peter Welander. Foto: SR

Tidningen Värnpliktsnytt avslöjar i sitt senaste nummer att Försvarsmakten reklamerat boken som är den enda påtagliga beviset av det fem år långa haveriet med försvarets värdegrundsprojekt.

Bi Puranens och maken Peter Welanders bolag Bikupan anlitades utan offentlig upphandling under förevändning att det handlade om ett forskningsprojekt. Förfarandet utreddes och kritiserades av försvarets jurister.

Projektet inleddes 2004, kantades av problem och genererade mängder av miljonfakturor från Bikupan. Peter Welander deltog i projektet vid sidan av sin anställning i Sveriges Radio.

Radioledningen försökte tvinga hem Peter Welander från parets slottsliknande egendom i Frankrike för att förklara sig. Efter ett antal dagar kom Welander hem och tvingades lämna SR.

Försvaret avbröt projektet i fjol och utredde haveriet. Slutresultatet i form av en bok underkänns nu av beställaren, som håller inne slutbetalningen.
– Finns det fel ska de rättas till, säger Bi Puranen till Värnpliktsnytt. I min värld har projektet avslutats 2009.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.