Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

17 tidningar i strejk under julhelgen

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Journalistförbundet utökar konflikten och tar ut 17 tidningar i strejk: Dagens Industri, Skånska Dagbladet samt Ander- och Herencokoncernernas tidningar.


Måndagen den 17 december börjar tio tidningar strejka: Dagens Industri, Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen, inklusive Tranås Tidning och Vetlanda-Posten, Värnamo Nyheter Falköpings Tidning, Skövde Nyheter, Skaraborgs Läns Tidning och Västgöta-Bladet. Strejken begränsas till fjorton dagar och slutar alltså den 31 december.På annandag jul, 26 december, går journalisterna på Skånska Dagbladet, Enköpings-Posten, Skaraborgs Allehanda, Mariestads Tidning, Hjo Tidning, Trollhättans Tidning och Elfborgs Läns Allehanda ut i en strejk som varar till 9 januari.- Vi lägger ett varsel för att öka trycket i processen för att nå ett avtal snabbt, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.- Vi har tidigare använt mer sofistikerade konfliktmetoder, men tyckte nu att de är dags med mer traditionella stridsåtgärder under en begränsad period.Dagens Industri har, om strejken utlöses, ingen möjlighet att komma ut, meddelar tidningens chefredaktör Hasse Olsson.- Det är riktigt eländigt, säger han.Han vet inte idag vad som kommer att hända med annonseringen. En del annonsörer kanske tidigarelägger sina bokningar. Men att strejken kommer just under julhelgen, är tur i oturen för Dagens Industri. December är tidningens sämsta annonsmånad, näst efter juli.- På så sätt skiljer vi oss från traditionella dagstidningar, och skadan blir inte så stor, säger Olsson.Om inget avtal träffas senast på fredag kommer Journalistförbundet att utöka konflikten ytterligare. Under veckan har dock medlarna i konflikten lovat att lämna ett bud till parterna:- Vi planerar att lägga ett bud innan veckan är slut. Nu pågår förhandlingar hela tiden, säger Benne Lantz, som tillsammans med Gunnar Grenfors medlar i konflikten mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna, TU.Det första av Journalistförbundets varsel ? om bland annat förbud mot övertid ? trädde i kraft i går, tisdag. Det andra - strejk på bildbyråerna Scanpix och Pressens Bild samt TT Spektra och förbud mot bildhantering på tidningarna ? träder i kraft på fredag om inget avtal nås innan dess.

Ulrika Fjällborg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.