Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

24 nya timmar för Clear Channels konkurshotade ägare – kan innebära att utomhusbolaget säljs

Publicerad: 12 mars 2018, 15:00

Foto: Press

Clear Channels skuldtyngda storägare Iheartmedia får ytterligare ett dygn på sig att komma fram till en uppgörelse med sina långivare. Det är tredje gången som tidsfristen förlängs. Enligt uppgifter ska en del av krisplanen vara att sälja aktierna i utomhusbolaget.


Ämnen i artikeln:

UtomhusreklamClear Channel

Under måndagen rapporterade flera amerikanska medier att Iheartmedia, ägare till bland annad utomhusbolaget Clear Channel, är nära konkurs.

Det som tynger är vikande intäkter från radioverksamheten samtidigt som bolaget har skulder på motsvarande nära 165 miljarder kronor som de ådrog sig i samband med ett köp år 2008.

I februari fick bolaget ställa in en räntebetalning på 875 miljoner kronor. Då meddelades att bolaget fått en 30 dagars frist från långivarna, skriver Reuters.

Nu rapporterar branschtidningen Hypebot att tidsfristen förlängts med ytterligare ett dygn, för andra dagen i dag. Under onsdagen är det sjätte dagen som parterna förhandlar de senaste två veckorna. Utan en överenskommelse kommer iheartmedia att bli tvingade till konkurs i dag eller i morgon torsdag.

Enligt sajten kan Clear Channel Outdoor Holding komma att knoppas av från Iheartmedia och att långivare och ägare i så fall skulle kompenseras för sin förlust genom aktier i det nya Clear Channel. Avknoppningen av Clear Channel ska vara en del av en förslagen omorganisationsplan som skriver ned Iheartmedias skuld från 20, miljdarder dollar till 5,8 miljarder dollar.

Enligt Boston Globe ser analytiker den eventuella konkursen som något positivt för Iheartmedia eftersom de då kan fokusera på sina radiostationer, av vilka de äger 855 stycken.

Då återstår frågan vad som händer med resten av verksamheten, däribland utomhusbolaget Clear Channel vars digitala skyltar syns runtom i Sverige.

Ola Klingenborg är vd på Clear Channel Sverige. I en intervju med Resumé från i måndags sade han att Iheartmedias process är en komplicerad fråga.

– Man vet inte vad som ska hända. Processen har pågått under många år, säger han till Resumé.

Hur påverkas Clear Channel?
– Clear Channel är ett eget börsbolag som handlas på New York-börsen där Iheartmedia är en av många aktieägare. Det här är en ren ägarfråga och inget vi kan kommentera. För oss är det business as usual oavsett vad som händer.

Iheartmedias ägarandel är enligt Ola Klingenborg mellan 80 och 90 procent.

Det är väl ganska mycket?
– Vem som äger våra aktier påverkar inte vår dagliga verksamhet. Iheart äger väldigt många verksamheter.

Enligt Ola Klingenborg har Clear Channel och utomhus överhuvudtaget en urstark utveckling.

– 2017 var vårt bästa år någonsin och 2018 ser bättre ut.

Exakt hur det går för Clear Channel Sverige är dock inte alldeles lätt att reda ut. Bolagsstrukturen är komplicerad och har flera utländska ägarlager. Ola Klingenborg vill inte dela med sig av några finansiella siffror, utan hänvisar till börsregler.

IHeartMedias problem började för mer än ett decennium, innan finanskrisen, när private equity-bolagen Bain Capital och Thomas H. Lee Partners köpte Clear Channel och finansierade avtalet på 20 miljarder dollar med lån som motsvarande nio gånger bolagets kassaflöde, före skatt. Det var 50 procent högre än den hävstångsgräns som den federala regeringen fastställde 2013. Donald Trumps administrationen har uppgett att de inom kort kommer att ta den här typen av regleringar.

Iheartmedia har kämpat sedan dess. 2016 låg företagets nettoförlust på omkring 300 miljoner dollar inklusive 1,8 miljarder dollar i skuldbetalningar.

Clear Channel har varit kassako för Iheartmedia. Under de inledande nio månaderna 2017 drog bolaget in 18,6 miljarder dollar i intäkter globalt. Motsvarande summa för radiostationerna låg på 2,5 miljarder dollar, rapporterar Forbes.

Björn Wallenberg

Ämnen i artikeln:

UtomhusreklamClear Channel

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.