tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

300 nya informatörer sökes till statliga jobb

Publicerad: 18 februari 2009, 16:04

300 nya jobb för journalister och kommunikatörer. Det erbjuder staten de närmaste åren.
– Men först måste staten skärpa sig, säger Roger Syrén på fackförbundet ST som har utrett frågan.


LH

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Roger Syrén är utredare på fack­förbundet ST.

Mitt i jobbkrisen öppnas nya karriärvägar när 40-talisterna börjar gå i pension. Staten behöver 300 nya informatörer de närmaste åren och ytterligare 340 inom tio år enbart för att ersätta personer som pensionerar sig. Därtill kommer normal personalomsättning bland de cirka 2 000 informatörerna i statlig tjänst.

Unga vill jobba statligt

Fackförbundet ST har undersökt hur unga statsanställda ser på sin arbetsgivare och vad unga akademiker kräver av ett statligt jobb. De är mycket positiva till samhällsuppdraget:
– 68 procent av de unga informatörerna lockas av möjligheten att göra nytta för samhället, konstaterar utredaren Roger Syrén. De vill också ha personlig utveckling, möjlighet att göra karriär och bra lön. 35 procent anger trygghet som en positiv faktor.
Men de unga statliga informatörerna som ST har frågat är kritiska till staten som arbetsgivare:
– Hälften av dem tycker inte att de har fått arbetsuppgifter som svarar mot deras utbildning, säger Roger Syrén. Och bara 11 procent tycker att de får personlig utveckling i jobbet. 58 procent säger att de överväger att byta till privata arbetsgivare.
ST hoppas att staten tar chansen att locka till sig de unga engagerade informatörerna.
– Behovet av information och mediekontakter växer och de unga jobbar gärna med samhällsfrågor, säger Roger Syrén. ”Gärna jobb i staten, om man bara inte fick staten som arbetsgivare”, resonerar de.
– Vi har uppmärksammat de statliga arbetsgivarna på problemet och förslagit utvecklingskontrakt och tydliga karriärvägar. Vissa är mer lyhörda, andra mindre.
”Statens kaka” är inte längre så säker, framhåller Roger Syrén:
– Det har skett stora nedskärningar. Om kakan inte är trygg, varför ska den vara så liten? Staten har tagit för givet att jobben alltid blir tillsatta, men de unga värderar annat än trygghet. Därför måste staten bli en mer lyhörd arbetsgivare.

truefalse

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev