Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

40-årsjubilerande bilförlag rattas av ny generation

Publicerad: 2 juli 2013, 13:10

Camilla Sjöberg.

Foto: Presssbild.

Albinsson & Sjöberg höll på att åka av banan i samband med Ronnie Petterssons dödskrasch den 11 september 1978 då bilsportintresset dog, men man räddade verksamheten genom att lägga fokus på bilar som livsstil. Nu har omsättningen rasat och en ny generation ska ta förlaget ur krisen.


Albinsson & Sjöberg har 125 anställda, omsätter 218 miljoner kronor  och har ett resultat efter finansnetto på 4,5 miljoner kronor.

Förlagets  ena grundare, Stig Sjöberg, tänkte egentligen utbilda sig till ingenjör  inom bilindustrin, men blev i stället volontär på Blekingeposten där  han träffade den andra grundaren, Anders Albinsson, som var fotograf på  den tiden.

Han stötte också på affärsmannen Olle Svensson, som bygget ett storföretag inom försäljning av jordgubbar och skogsbär.
– Jag  hade gjort två artiklar om honom och han sa till mig att om du någon  gång kommer på en affärsidé så kan du väl ringa mig. Sedan dök  möjligheten upp att köpa tidningen Bilsport och jag ringde honom, säger  Stig Sjöberg till DI.

Förlaget gick snabbt framåt ändå till Ronnie Petterssons dödskrasch den 11 september 1978 – motorsportsintresset dog med honom:
– Vi fick börja om igen och försöka hitta ett nytt koncept, säger Stig Sjöberg till DI.

Han inspirerades av ett gäng amerikanska bilar som cirkulerade i Vetlanda:
– Jag  sade till Anders att stanna så vi kunde göra en grej om det. Det blev  vårt första gatbilsreportage. Fram till i dag har vi varit i över 320  städer, säger Stig Sjöberg till DI.

Albinsson & Sjöberg har idag 20 olika magasin med titlar som Bussar & Spårvagnar, Traktorvärlden och Allt om MC.

Förlaget  har gått starkt framåt tills dess att mediekonsumtionen började förändras –  omsättningen har därefter gått från 329 miljoner kronor år 2004 till 218  miljoner kronor idag. Tidningen Bilsports upplaga har exempelvis gått  från 67 000 exemplar till knappt 25 000.

I sammanhanget bör dock nämnas att förlaget sålde sitt engelska dotterbolag A&S Company Limited med tolv motortidningar i bagaget och därmed tappade 80 miljoner kronor i omsättning.

Stig och Margarethas dotter, Camilla Sjöberg, är idag vice vd och den som ska ta över inom kort.

Hon är gift med Fredrik Sjöqvist, som är vd för förlagets racingbana i Mantorp.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.