Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Nyheter
Publicerad: 14 oktober 2021, 12:01
Foto: Cristian Storto Fotografia
Enligt en ny undersökning är nästan hälften av alla marknadsförare oroliga för att anklagas för greenwashing. ”De har en viktig roll i att varumärken sätter hållbarhet högt på prioriteringslistan.”
Enligt brittiska Chartered Institute of Marketings undersökning, där 200 marknadsförare och 2000 konsumenter ingick, vill 63 procent av konsumenter veta mer om företags hållbarhetsarbete i marknadsföringen. Lika många, 63 procent, var skeptiska till varumärkens moralitet, och uppgav att man antagligen framhäver hållbarhetsaspekter av kommersiella skäl. Samtidigt oroas 49 procent av marknadsförare av tanken på att bli anklagade för greenwashing.
På senare tid har hållbarhet stått alltmer i fokus för marknadsföring, och frågan om greenwashing, eller grönmålning, har fått en plats högt upp på agendan.
LÄS MER: Konsumentverket om omstridda begreppen: ”Känns som att marknadsföringen dumförklarar konsumenterna”
40 procent av de tillfrågade marknadsförarna menade att de saknar relevant hållbarhetskompetens, och 76 procent uppgav att de har jobbat med hållbarhetsfrågor utan någon typ av utbildning. Samtidigt uppger 55 procent av marknadsföringsbolag att hållbarhet var en prioriterad affärsfråga, och 51 procent att klimatförändringar är ett existentiellt hot mot branschen.
Störst intresse för hållbarhet finns i en yngre målgrupp, 18–34 år. Den gruppen är 59 procent mer benägen att köpa produkter som framhålls som klimatvänliga eller hållbara, i jämförelse med 31 procent bland de som är 55 år och äldre.
Marknadschef Gemma Butler vid Chartered Institute of Marketing säger till The Drum att de lagar och regler som kommer på plats är positivt, men att företag måste arbeta internt med frågorna.
– För att verkligen göra framsteg måste företag vara mer transparenta när det gäller miljöpåverkan. Konsumenter, anställda och investerare efterfrågar det. Marknadsförare bör påminna sig själva om att deras jobb inte bara handlar om att få ”clicks” eller marknadsföra en produkt. De har möjlighet att påverka social förändring och bör fungera som en katalysator för positiv förändring, och ha en viktig roll i att varumärken sätter hållbarhet högt på prioriteringslistan.