Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

A$AP Rocky – att urholka en rättighetskamp

Publicerad: 30 juli 2019, 13:07

Rättegången mot ASAP Rocky är i full gång och debattören Daniel S Ogalde funderar kring en av de gerillakampanjer som förts för att få honom frisläppt.


De senaste veckorna har jag legat hemma sjuk i någon sorts influensa som Gud glömde. Jag vet, vem blir sjuk mitt under rådande sommar och än mer, vem bryr sig? Så det var inte förrän i veckan som jag fick tillfälle att strosa runt på stan och då möttes av en av alla dessa svartvita affischer som kräver artisten A$AP Rockys frigivning följt av hashtaggen #JusticeForRocky. Det är skivbolaget Whoa dad och Maloney concerts, de som arrangerar festivalen Smash, som ligger bakom denna gerillakampanj.

"All respekt för att lagen ska ha sin gång, men detta luktar illa", säger en representant för Whoa dad till SVT.

Med tanke på att A$AP Rocky var en av akterna under årets upplaga av Smash Fest är det kanske inte så underligt att just de valt att engagera sig i frågan. Att de därefter inte tycks förstå den skada denna kampanj gör är däremot anmärkningsvärd och ytterligare ett exempel på när en privat aktör (som med exempelvis Gillette) bör vara ytterst försiktig i sin kommunikation.

För det råder inget tvivel om att A$AP Rocky begått en handling som förtjänar en rättslig prövning. Hade jag själv blivit utsatt för de slag och sparkar som går att se på den video Rocky la upp på sin Instagram, hade jag absolut velat se rättsliga konsekvenser. Att målsäganden tycks ha förtjänat ett kok stryk, att domstolens proportionalitetsbedömning kan ifrågasättas eller att andra liknande fall inte utreds är inte relevant i sammanhanget. Visserligen kan gemene misshandlad man, kvinna eller barn bara drömma om de timmar som polis, åklagare, media, politiker och allmänhet lagt på detta fall men likväl är detta ingen offerkoftetävling. Att dribbla bort sitt eget ansvar genom att peka på andra bör överlåtas till barn alternativt narcissister och bör definitivt inte vara något som uppmuntras under en naiv hashtagg.

Vad är då det riktiga problemet? Ja, sedan 90-talet har vårt demokratiälskande land fått kritik från både FN och Europarådet bl a för att en stor del av de häktade sitter isolerade.

Cirka 70 procent av de som sitter häktade har enligt Kriminalvården någon form av restriktioner under en del av häktningstiden. Något som dock inte tycks ha drabbat A$AP Rocky på något nämnvärt sätt om man nu inte vill tro skvallertidningar som TMZ.

"Han har inga restriktioner, han får träffa vem han vill, problemet är att det tar viss tid", sa hans tidigare advokat Henrik Olsson Lilja till SVT.

Och medan det fokus som aldrig lagts på frågan om inhumana häktningsförhållanden nu läggs på ett enskilt fall här i Sverige så har det hela kommit att handla om ras i hemlandet USA. Något allt från A$AP Rockys egen mamma till USA:s Sverigeambassadör eldat på. En olycklig vändning även för ett land som har sina egna rasistiska strukturer att ta itu med men framför allt en kontextbaserad sådan. För som Eric Bylander, professor i processrätt vid Uppsala universitet, menar finns det inget som tyder på rasism i detta specifika fall.

"Däremot är jag inte förvånad att det kommer upp. Frågor om rasism i framförallt poliskåren är enormt dominerande där. Men här finns goda andra förklaringar än att det skulle vara fråga om rasism.", tillägger han enligt Sveriges Radio.

Men det är när en kontextbaserad problematik som rasism, spiller över som fallet A$AP Rocky får ytterligare en dimension. Den av en nittonåring ensamkommande kille från Afghanistan med en strulig bakgrund som mot sin vilja, förtjänt eller inte, har kastats in i nyhetsrubrikerna världen över och hotas, hatas och hängs ut. Och som vilket PR-geni som helst vet eller åtminstone bör veta så är det bästa att göra när man saknar kunskap och insikt, förutom att göra sin research, även att avhålla sig från att dra förhastade slutsatser, i synnerhet när det kommer till frågor som dessa. Det är nämligen det bästa sättet att urholka en eller i detta fall flera rättighetskamper. Och om inte annat bidra till en polariserande debatt. Något som den afroamerikanske och homosexuelle skådespelaren Jussie Smollett är ett rykande färskt exempel på.

Så lika lite som Resumés läsare bryr sig om min influensa, bryr jag mig om just A$AP Rockys häktning. Problemet är mycket större än en häktad miljonär som blivit politisk spelbricka i ett rasladdat kommande USA-val. Detta är ett klassiskt exempel på när individen blir ett resultat av en struktur och i detta fall är den så kallade strukturen att Sverige har klandervärda häktningsförhållanden, inte att en världsstjärna som A$AP Rocky hamnat i häktet för en fuckup som kunnat undvikas med en taxi.

Och absolut, visst kan man tycka att det är bättre att något görs än att inget görs men #JusticeForRocky... nej. När hundratusentals skriver på för att A$AP Rocky ska friges istället för att fokusera på de riktiga problemen, när Donald Trump och hans politiska motståndare försöker ragga på en svart väljarbas och när okunniga privata aktörer ger sig in i ett övermäktigt spel med förevändningen om att vilja göra gott... ja, det är då det tyvärr luktar riktigt illa.

Daniel S Ogalde, föreläsare, skribent och debattör.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.