Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Adaktussons tidningskiosk minskar miljöbelastning

Publicerad: 31 maj 2013, 12:03

Print-on-demand-tidningskiosken Meganews är inte bara ett praktiskt sätt att slippa magasinsdistribution. Den minskar också miljöpåverkan med 60 procent.


Runt den 20e juni ställs den första print-on-demand-tidningskiosken från Meganews Magazines ut i Mood-gallerian i Stockholm.

Inför premiären har Meganews Magazines gett forskningsinstitutet Innventia i uppdrag att göra en bedömning av dess distributionssystem och jämfört en tidskrift tryckt i en Meganews Magazines kiosk med en tidskrift som är tryckt och distribuerad för lösnummerförsäljning på traditionellt vis.

Det visade sig att cirka 60 procent mindre utsläpp av fossila växthusgaser genereras under livscykeln för en såld tidskrift som trycks i en Meganews Magazines kiosk jämfört med en såld tidskrift som är tryckt och distribuerad på traditionellt sätt, inklusive returhantering.

Skillnaden beror på att 40 procent av tidskrifterna blir osålda, måste returneras och går sedan direkt till återvinning.

– Distribution och returer skapar enormt mycket arbete för återförsäljarna, och nu ser vi också att vi kan minska miljöbelastningen också, säger Lars Adaktusson på Meganews Sweden AB.

Den första kiosken ställs ut i Mood-gallerian i Stockholm, men man ska under sex månaders tid testa lite olika miljöer där kiosken kan fungera. Skavsta flygplats, Landvetters flygplats och Karolinska ska bland annat få kiosker.

– Det tar ungefär två minuter att få ut en tidning på 100 sidor så den lämpar sig kanske mindre bra på hårdbelastade stationer i Stockholms tunnelbana, säger Lars Adaktusson.

Meganews kommer till en början att kunna sälja mellan 100 och 150 titlar, både svenska och utländska.

– Alla de svenska förlagen är med på tåget, säger Lars Adaktusson. Bonnier, Aller, LRF, Albinson & Sjöberg, men vi har också fått stort intresse från utlandet. Jag har varit i USA i två omgångar de senaste månaderna för att träffa intressenter.

Tekniken bakom Meganews tidningskiosk är att företaget får tillgång till de olika titlarnas tryck-pdfer och printar på plats.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.