fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Adidas bröst-reklam fälls – risk att allmänheten blir kränkt

Publicerad: 13 maj 2022, 08:20

Foto: Twitter / Shopblocks

När Adidas i veckan lanserade en kampanj för sin nya kollektion av sport-bh:ar var det många som höjde på ögonbrynen för annonsbilden: ett kollage med bilder på bröst. Annonsen har nu fällts av ASA.

Ämnen i artikeln:

AdidasASA

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Att göra reklam för sport-bh:ar med bilder på nakna bröst är inte okej, det slog brittiska reklamorganet ASA fast efter en Adidas-annons dragit på sig 24 anmälningar. Annonsen visar upp 25 bilder på nakna bröst och lanserades i samband med den nya kollektionen sport-bh:ar. På Twitter skrev företaget:

”Vi tycker att bröst i alla former och storlekar förtjänar stöd och bekvämlighet. Därför har vår nya sport-bh-kollektion 43 olika stilar, så att alla kan hitta något som passar.”

Annonsen syntes online och på olika affischplatser, något som gör att det är stor chans att barn ser innehållet. Andra anmälare menade också att annonsen är objektifierande. 

I sitt svar på anmälningarna menar Adidas att bilderna inte är sexuella och därmed inte objektifierande, och att annonserna medvetet inte placerats i närheten av skolor eller religiösa byggnader. De påpekade också att annonsen skickats in till ASA:s Copy Advice-team, som inte bedömde att bilderna var sexuella eller objektifierande.

Trots detta fälls reklamen av ASA. Även fast brösten inte är objektifierande, så är annonsen att betrakta som ”explicit nakenhet”, och det var minimalt fokus på produkten som annonseras, nämligen sport-bh:ar. Dessutom bedömer ASA att annonserna riskerar att ses av barn och kan komma att orsaka utbredd kränkning. 

I ett uttalande till MarketingWeek säger Adidas att man fortfarande står bakom kampanjen.

”Annonsen har utformats för att visa hur olika bröst är, med olika former och storlekar som framhäver varför skräddarsytt stöd är av största vikt. Det är viktigt att notera att ASA-domen var relaterad till att denna annons användes på ett oriktat sätt, snarare än själva kreativiteten och budskapet”, säger varumärket.

Reklambyrån bakom kampanjen är TBWA\Neboko.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev