Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Adidas lovar att enbart använda återvinningsbar plast år 2024

Publicerad: 16 juli 2018, 12:06

Foto: Maxipixel

Världens näst största sportvarumärkes produkter innehåller i första hand polyester.


Ämnen i artikeln:

Adidas

Häromveckan berättade Starbucks att de till 2020 ska ha ersatt alla plastsugrör i kedjans restauranger med återvinningsbara alternativ. Initiativet är bara ett i raden som några av världens största varumärken tagit för att bidra till en mer hållbar värld, och i farten kanske knyta till sig några nya kunder.

Nu blir Adidas nästa storbolag att sätta upp tydliga mål kring användningen av plast i produkterna. I en intervju med Financial Times berättar Eric Liedtke, global varumärkeschef på Adidas, att man 2024 hoppas ha ersatt all plast i sina produkter till en återvinningsbar variant. I nuläget används icke återvinningsbar polyster i omkring 50 procent av Adidas produkter.

– Vi måste se till att ta lagom stora steg för att behålla vår nuvarande kostnadsstruktur. Med tanke på de volymer vi producerar är förändringen ingenting som sker över en natt, berättar han.

Ett hinder för en snabbare omställning är att den återvinningsbara plasten i nuläget är 10 till 20 procent dyrare än den vanliga.

– Priserna kommer att gå ned i takt med att vi bygger ut vår förmåga att samla in, tvätta och processera använd plast, säger Brenda Haitema på Thread International, ett bolag som bistår bland annat Marmot, Timberland och det Adidas-ägda Reebok med återvunnen plast.

Att använda återvinningsbar polyester innebär dock inte en helt utebliven klimatpåverkan. Polyester, precis som alla andra typer av plast, bryts lätt isär efter användning och bildar de mikroplastbitar som just nu fyller världens hav.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Adidas

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.