Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aftonbladet bluffades av Berghselever

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Kuppen mot Ikea blev en helsida i Aftonbladet. Men nätverket Genus X, som förstörde pojk- och flickrum i möbelvaruhuset, existerar inte i verkligheten. Aktionen var en skolarbete av elever från reklamskolan Berghs Soc.


Tre dagar innan valet uppmärksammades nya nätverket Genus X på en helsida i Aftonbladet. Ordföranden Mia, 23, porträtterades utanför det möbelvaruhus vars pojk- och flickrum hon saboterat i protest mot förlegade könsroller. En väl genomförd aktion som fick bra publicitet.- Vi hade en uppgift i skolan att driva en sakfråga. Vi valde att göra det på riktigt och genomföra projektet med den budget vi hade. Och det var en nollbudget, berättar Mia Robertsson på Berghs Soc.Hon är en av de fyra elever som genomförde uppgiften och som samtidigt läser i mediekommunikation på reklamskolan.- Det är otroligt att vi lyckades få den uppmärksamheten bara tre dagar innan valet, säger Mia Robertsson.Blir det några fortsatta aktioner?- Nej skolarbetet är avslutat och det finns ingen organisation som heter Genus x. Men genomslagskraften har varit enorm. Jag har blivit stoppad på stan av folk som vill gå med.Ikea har polisanmält skadegörelsen och är samtidigt tveksamma till att börja ta genusvetenskapen på stort allvar. Till Aftonbladet säger Ikeas informationschef Fredrik Wahrolén:- Det viktigaste för Ikea har alltid varit att hitta en bra funktion i kombination med en snygg produkt, och så kommer det nog alltid att vara.Fotnot: Genus x har i efterhand beslutat att organisationen ska leva vidare.

Andreas Johansson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.