Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aftonbladet kränkte Kullenberg

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Förra veckan förnekade Anders Gerdin att han hade en konflikt mellan Annette Kullenberg. Nu medger han att den begravts i en hemlig uppgörelse. "Tidningen kan ha begått ett grovt upphovsrättsbrott när Kullenbergs krönika redigerades om", uppger en källa.


Den 19 mars i år skrev Annette Kullenberg en starkt kritisk krönika om kungabarnens festande vinklad på mediernas skildring av "partyprinsessan Madeleines vilda liv".Samma kväll som texten redigerades delade ansvarige utgivaren Anders Gerdin ut Aftonbladets tv-priser under festliga former vid en gala på Berns salonger.Någon gång under natten redigerades krönikan om och fick en mindre kritisk udd, med all sannolikhet på order av Anders Gerdin. Ingrepp i de fristående kolumnisternas alster kräver i regel beslut av ansvarig utgivare.Att tona ner en fristående republikansk skribents kritik mot hovet kan utgöra en grov kränkning av upphovsrätten.Aftonbladets styrelseordförande Birger Magnus vill inte avslöja om styrelsen informerats om konflikten och uppgörelsen, men säger sig gilla Annette Kullenberg:- Ja, hon är bra.Varför slutade hon då?- Det där är en sak mellan chefredaktören och den enskilda medarbetaren.Chefredaktör Anders Gerdin medger nu att tidningen tvingats till en uppgörelse med Annette Kullenberg, men säger:- Vad Annette och jag har kommit överens om håller vi mellan oss två.Det finns uppgifter om att Aftonbladet begått upphovsrättsbrott?- Det får du stå för. Jag kommenterar inte hennes avtal.Läs hela artikeln i dagens tidning

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.