Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aftonbladet "ökar" gapet

Publicerad: 31 mars 2009, 12:10

Fler sålda tidningar – fler läsarare på nätet. Aftonbladet definierar i dagens tidning sin läsarstatisitk utifrån konkurrenten Expressen. Men det ändrar ändå inte den generella bilden: pappersupplagan faller kraftigt medan nätupplagan är större än någonsin. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

Jan Helin - även storfiskare. Foto: Björn Elgstrand

”Ett gap som ökar till Aftonbladets fördel.”
Så beskriver Aftonbladets chefredaktörer Kalle Jungkvist och Jan Helin upplagenivåerna och besöksstatitiken, när de i dag summerar läget i mediehuset Aftonbladet.

Eller fritt översattt: Det går inte lika mycket åt helvete oss just nu som det går för konkurrenten.

Upplagestatisitk bjuder ofta på en semantik som ställer brännvinsadvokater i skamvrån.
Sanningen är att Aftonbladet i januari och februari visat  samma tendens som Expressen redovisade i går. Det går stadigt nedåt, men framför allt tappar söndagsupplagan. I januari minskade söndagsupplagan med 39 200 exemplar till 388 100, för att stiga till närmare 393 000 i februari.
Totalupplagan i januari minskade 26 000 till 352 400, och minskade 800 ex ytterligare i februari. Alla värden mot samma månad 2008.

En tröst är förstås att Aftonbladets söndagstapp inte är lika stora som konkurrenten, varken i procent eller absoluta tal. Men det är en klen tröst. Det procentuella gapet till Expressen  "ökar"  inte vardagar, tvärtom.
Ändå framhärdar Jan Helin i en kommentar till Resume.se
–  Det är glädjande att gapet åter ökar, särskilt med tanke på att januari och februari var två tämligen nyhetstäta månader med bland annat Ingemar Johanssons död och Daniel och Victorias förlovning.

Men eftersom utvecklingen på nätet och papperstidningen går i motsatt riktning så tar de både chefredaktörerna ett samlat grepp om sina respektive domäner.
Det väljer i stället att fokusera på det  totala läsandet av Aftonbladet – både på webb och papper  – och jämför januari med februari i år.
Det ger också en betydligt ljusare ekvation: -16 000 tidningsläsare + 105 000 nätläsare= 73 000 fler läsare. Totalt lästes i februari en daglig Aftonbladet-publikation av 2,39 miljoner läsare.

Men andra ord: Det handlar inte längre om upplagor, det handlar om vara störst i brist på bättre definitioner.  Då tar man också till oortodoxa metoder.
–  Det är också glädjande att gapet på nätet ökar, vilket vi ser i mätningen från Orvesto Dag. För oss är det viktigt att befästa vår position med den dagliga räckvidden.  TS-reglerna som reviderar upplagan är vad de är, men att vara störst handlar om att nå flest. Därför avvaktar vi numer mätningarna från Orvesto Dag innan vi publicerar upplagesiffrorna, kommenterar Jan Helin.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.