Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Aftonbladets journalister är inte neutrala"

Publicerad: 12 maj 2009, 13:08

Aftonbladet skryter om att de är det enda svenska mediet som kan erbjuda webbtestet EU-profiler. Men tidningen har aktivt valt att plocka bort bland annat Piratpartiet.


Ämnen i artikeln:

PiratpartietAftonbladet

Rick Falkvinge på Piratpartiet. Foto: Jacob Boström

EU-profiler är ett ambitiöst test som ska visa hur väl väljarnas åsikter stämmer överens med olika politiska partier. Enligt Aftonbladet har 140 statsvetare deltagit i projektet.

Men trots projektets omfattning har Aftonbladet valt att plocka bort de politiska partier som inte är representerade i EU-parlamentet idag. Bland annat Piratpartiet och Femininstiskt initiativ finns med i testet.

Rick Falkvinge på Piratpartiet bedömer testet som relativt viktigt i valkampen.
– Aftonbladet har aktivt valt att plocka bort oss. Detta trots att vi ligger trea i vissa opinionsmätningar. Journalisterna på Aftonbladet ägnar sig åt att styra opinionen. De är inte neutrala.

Andreas Aspegren på Aftonbladet förklarar tidningens hållning i en artikelkommentar.
”Vi har valt att ta med just dessa åtta partier i testet eftersom det är dom som nu är representerade i EU-parlamentet. Därför finns Junilistan med i testet, men inte t ex Piratpartiet, Sverigedemokraterna eller Feministiskt Initiativ. Blir det andra partier som vi väljer in i årets val, kommer naturligtvis dom partierna också vara med i nästa EU-valstest.”

Efter Resumés publicering återkommer Andreas Aspegren på Twitter:
”Vi lyssnar på läsarna och ändrar oss! Om några timmar kommer ett nytt EU-valstest med PP, SD och FI.”

Här finns testet

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

PiratpartietAftonbladet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.