Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ägarbolaget slår ifrån sig kritiken om Stendahls: ”Vi känner inte igen oss i bilden ni försöker måla upp”

Publicerad: 25 november 2022, 10:49

Det här är en bild från tillfället när Intracto gick in som ägare av Awave. Awave förekommer inte i den här texten. På bild är också representanter av Intracto och Stendahls.

Foto: Tommy Jansson

Ägarbolaget Intracto Group tar inget ansvar för hur Stendahls trimmade siffrorna inför försäljningen, de uttalar sig heller inte om vilket ansvar de och Stendahls har för de anställda som vittnar om frysboxar och plötsliga avsked. I ett mejl till Resumé uppger de att de är imponerade över hur byråns vd Henrik Segergren svarat på kritiken.

Ämnen i artikeln:

NyheterStendahlsStendahls Reklambyrå

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


När Belgiska Intracto Group (IO) köpte Stendahls 2021, var det en av de största affärerna på den svenska reklambyråmarknaden i modern tid. Intracto köpte samtliga aktier i Stendahls, vars ägare därefter gjort en investering i Intracto. Nyligen kunde Resumé berätta att Stendahls ägare fick omkring 14 miljoner kronor vardera i det första steget. Den totala köpesumman i det första steget landar alltså på omkring 100 miljoner kronor.

Men när summan blev känd, var många tidigare anställda kritiska.

– Det var otroligt brutalt, avsluten sköttes inte snyggt. Man förstår att det är pengar som drivit dem att behandla människor så här, det är många som har mått extremt dåligt i samband med nedskärningarna, sa en källa då till Resumé.

Läs också: Bakom framgångsagan med internationellt prisade byrån – Stendahls anklagas för mobbning och frysboxar 

I förra veckan gjorde Resumé så en rad avslöjanden om skandaler på byrån, där ägarna anklagas för att ha sparkat folk för att ha snygga siffror inför försäljningen till IO, dessutom vittnar ett stort antal av de sparkade hur de behandlats illa, genom att sättas i frysboxen, mobbats och mått mycket psykiskt dåligt.

När Resumé med anledning av det sökt IO, lät det till en början ödmjukt.

”Vi är bestörta över att läsa uttalandena nedan. Karaktären och innehållet speglar varken kulturen och värderingarna i vår organisation och de företag som ingår i iO, eller i vår personal. Detta inkluderar särskilt dagens Stendahls”, skrev Tinne Kenis, assistent till IO:s vd, Pieter Janssen, i ett mejl till Resumé efter att vi publicerat granskningen.

Men sedan dess har ägarbolaget stoppat huvudet i sanden. Stendahls har bra siffror i medarbetarundersökningen och vd Henrik Segergren har svarat bra i intervjun med Resumé, heter det. Där han i huvudsak menar att ledningen inte har gjort något fel när de gjort sig av med människor. På frågan om han vill säga något till de medarbetare som mått dåligt, svarar Henrik Segergren:

– Pandemin har lärt oss vikten av transparens kring kommunikation och vi har fortsatt på det spåret och förstärkt HR-funktionen. Vi har lärt oss mycket av den här krisen.

Läs mer här: ”Har gjort allt vi kan för att vara en schyst arbetsgivare” 

”Observera att vi är ett decentraliserat företag, med stort förtroende för våra lokala chefer. Det återspeglas också i hur vi hanterar medieförfrågningar: det hanteras lokalt av ansvarig kollega. Därför tackar vi nej till din inbjudan till en intervju och hänvisar till de lokala teamen som du redan har varit i kontakt med.

Ändå vill vi betona att vi inte känner igen företaget du beskriver i artikeln: det här är inte det Stendahls vi känner i dag! 92 procent av Stendahls anställda har en positiv eller mycket positiv syn på företagets arbete med hälsa och välmående. Relationen med den närmaste chefen anses också vara mycket god.

Lika förskräckta som vi blev av att läsa din artikel lika imponerade blev vi av Henriks svar i svarsartikeln.

Vi, precis som Henrik konstaterar, beklagar att det finns tidigare anställda som var missnöjda, men varken vi eller våra anställda av i dag känner igen oss i bilden du försöker måla upp.”, skriver Tinne Kensis, när Resumé ber om att få veta hur det går i diskussionen efter avslöjandet.

IO återkommer inte ytterligare till Resumé, trots att vi betonar vikten av transparens mot medarbetare och branschen, särskilt som mycket av kritiken mot Stendahls grundar sig i affären med IO.

Har du tips om mer information vad gäller Stendahls och Intracto? Hör gärna av dig till nellie.pilsetnek@resume.se. Du får vara anonym, vi tillämpar källskydd.

Mejlen från IO i sin helhet:

mån 21 nov. 2022

Thank you for your email.

I am Tinne Kenis, personal assistant to our CEO Pieter Janssens. I manage his communication, taking care of emails and media interview requests.

We are dismayed to read the statements below. The nature and content neither reflect the culture and values of our organisation and the companies that are part of iO, nor of our staff. This especially includes Stendahls of today. We will discuss this in the next few days and respond to you immediately after.

Thank you again for taking the time to contact us.

Kind regards,

Tinne

 

24 nov. 2022

Once again thank you for your reaching out.

Please note that we are a decentralized company, with great trust in our local managers. This is also reflected in the way we handle media inquiries: it is handled locally by the responsible colleague. Therefore, we kindly decline your invitation for an interview, and refer to the local teams, with whom you have already been in contact.

Nevertheless, we would like to stress that the we do not recognize the company you describe in the article: this is not the Stendahls we know today! 92 percent of Stendahls’ employees have positive or very positive view concerning the company’s efforts as to health and well-being. Also, the relationship with the immediate manager is considered very good (8.5 on a 10-point scale).

Just as dismayed as we were to read your article just as impressed we were with Henrik’s answers in the reply article.

We, just as Henrik states, regret that there are former employees who were dissatisfied, but neither we nor our employees of today recognize ourselves in the picture you try to paint.

Best regards

Tinne

Stendahls nyckeltal 2021 (2020)

Omsättning: 207,9 mkr (165) 

Rörelseresultat: 39 mkr (26) 

Byråintäkt: 175 mkr (145 mkr)

Rörelsemarginal: 22 procent (18)

Soliditet: 35 (49)

Antal anställda: 97 (93)

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev