Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

AI-författad copy presterade bättre än mänsklig

Publicerad: 2 augusti 2019, 08:19

Nu satsar den amerikanska jättebanken JPMorgan Chase på copy framtagen av artificiell intelligens. Ett första steg är ett långt avtal med AI-firman Pesado.


De närmsta 30 åren spås arbetsmarknaden på grund av robotiseringen gå igenom stora förändringar. Främst är det arbeten med repetativa och tidskrävande uppgifter där maskinerna spås ersätta människan, men en del analytiker tror också att AI i framtiden kan klara av betydligt mer avancerade uppgifter.

I kommunikationsbranschen har det diskuterats huruvida artificiell intelligens exempelvis skulle kunna ersätta en copywriter. Hittills har det inte kommit några övertygande bevis för den tesen, men den amerikanska banken JPMorgan Chase nypåskrivna kontrakt med AI-firman Pesado kan vara ett första steg. De två har de tre senaste åren samarbetat i ett pilotprojekt, ett projekt som fallit så väl ut att JPMorgan Chase nu tecknar ett fem år långt avtal med Pesado.

Enligt JPMorgan Chase själva har den AI-producerade copyn varit långt mer effektfull än den mänskligt författade, i vissa fall har användare varit dubbelt så villiga att klicka på en bannerannons skriven en dator.

Bankens marknadschef, Kristin Lemkau, menar att det ibland kan vara så enkelt att AI-verktyget förstår vilka ord som får resonans hos mottagarna. Ett exempel är den mänskligt författade copyn "Access cash from the equity in your home." medan Persados AI-teknik istället valde “It’s true—You can unlock cash from the equity in your home", något som fungerade bättre för mottagarna.

JPMorgan Chase tänker nu använda sig av tekniken för display-annonser, Facebookannonser och i sina mejl.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.