Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åke Ortmark slutar på TV8

Publicerad: 8 november 2007, 11:42

TV8:s viktigaste profil slutar efter tio år. Journalistlegendaren Åke Ortmark, 76, söker nyautmaningar. - Jag vill ha förnyelse, säger han.


Åke Ortmark satsar på teatern.

Åke Ortmark har varit kanalens stora stjärna sedan starten 1997.Intervjuprogrammet ”O som i Ortmark” har varje vecka grillat en makthavare.

Men nu är epoken över.

Han vill jobba för andra medier, skriva böcker – och författateaterpjäser.

- Jag ska slå mig ner med min hustru, en flaska gott vin och diskuteravad jag ska göra. Det har varit tio intensiva år med detta intervjuprogram, säger han.

Han och TV8 skiljs som vänner.

- Det ligger ingen stor dramatik i det här. Vi skiljs åt med ömsesidig respekt,kärlek och förståelse. TV8 finns med i min mix i framtiden som ett alternativ.

TV8:s vd Birgitta Stål utesluter inte heller att kan komma tillbaka tillkanalen.

- Åke vill ta en paus och det har vi största respektför. Jag tycker att det är fantastiskt och hedrande för TV8 att han varit medoss i tio års tid, säger hon och fortsätter:

- ”O som i Ortmark” tar en paus under hösten. Men vihoppas att Åke kommer tillbaka till TV8 igen i någon form senare.

Vad har Åke Ortmarkbetytt för TV8?
- Åke har betytt väldigt mycket. Han är ”one of a kind” ochgår inte att ersätta.

Hur ska ni fyllaluckan efter honom?
- Vi kommer att göra en hel del satsningar inför hösten sominte är helt klara än. Det kommer att finnas mycket nytt och spännande. TV8 isig har en dragningskraft och vi tittar på många alternativ just nu.

Karin Olsson

karin.olsson@resume.se

Magnus Helander
magnus.helander@resume.se

FAKTA: ÅKE ORTMARK

Namn: Åke Helge Ortmark

Född: 14 maj 1929 i Stockholm.

Karriär: Slog igenom tillsammans med Gustaf Olivecrona och Lars Orup – gruppen som kallats ”De tre O:na”, som anses ha introducerat skjutjärnsjournalistiken i svensk television. Programledare för Aktuellt i SVT. Blev senare programledare för intervjuprogrammet O som i Ortmark i TV8. Belönades med TV-priset Kristallen i fjol i kategorin Stiftelsens hederspris.

Aktuell: Slutar på TV8 efter vårens säsong av O som i Ortmark.

Karin Olsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.