fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åkestam Holst-vd:n åtalas för sexköp – var kundansvarig för Talita

Publicerad: 1 juni 2022, 09:24

Johan Östlund har varit vd på Åkestam Holst sedan 2020.

Foto: Andreas Elgstrand

UPPDATERAD. Under gårdagen stod det klart att Johan Östlund avgår som vd för Åkestam Holst. Anledningen är att han åtalats för att ha köpt sex, ett brott som han nekar till. På byrån har han bland annat jobbat med organisationen Talita – som meddelar att de inte bryter byråsamarbetet.

Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstJohan ÖstlundTalitaToppnyheter

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Imorse rapporterade bland andra Resumé om att Johan Östlund lämnar sin roll som vd på Åkestam Holst efter att ha haft tjänsten i drygt två år. Anledningen till avgången är att Johan Östlund har åtalats för köp av sexuell tjänst vid flera tillfällen, och i samband med åtalet har han själv bett om att bli entledigad.

Ärendet är en del av den större kopplerihärvan kring en massagesalong i Stockholm, där Johan Östlund är en av två personer som åtalats. Enligt åtalet har gärningen begåtts med uppsåt, och åklagarens bevisning består av vittnesförhör och swishbetalningar till salongen. 

Johan Östlund har under sin tid på Åkestam Holst varit kundansvarig för organisationen Talita i samband med kampanjen ”Julia i 6B är en hora”. Talita erbjuder stöd och hjälp till kvinnor som utnyttjats i sexhandeln, genom att förebygga att unga kvinnor hamnar i prostitution, söka upp de kvinnor som är utsatta för prostitution, och erbjuda rehabilitering för att lämna sexhandeln.

Resumé har varit i kontakt med Johan Östlund som via sin advokat meddelar att han förnekar brott. I en kommentar skriver han: 

”Jag beklagar djupt att den byrå jag har haft förmånen att företräda ens ska förekomma i dessa sammanhang på grund av mina privata förehavanden. Åtalet är väckt mot mig som privatperson – och inte som vd för Åkestam Holst. Byrån förtjänar bara det bästa och det gör även samarbetspartnern Talita i deras mycket viktiga arbete. 

När det kommer till åtalet så förnekar jag brott och ber bara om tid för mig själv och mina närmaste. I övrigt har jag inte kommentarer att ge i denna privata och personliga angelägenhet.”

När Resumé ställde följdfrågan ”Om du nekar till brott, varför lämnar du då Åkestam Holst?” valde Johan Östlund att inte svara. 

Jonathan Pettersson är Sverige-vd för North Alliance och har även han lämnat en skriftlig kommentar.

”Johan informerade oss om åtalet i måndags och blev dagen därpå entledigad från sin anställning som vd för Åkestam Holst. För även om åtalet är kopplat till Johan som privatperson så är sammanhanget inte förenligt med oss som verksamhet och våra värderingar. Jenny Kaiser som varit på Åkestam Holst och NoA sedan 2017 har redan klivit in som tillförordnad vd.”

Samarbetet med Talita har rönt framgångar internationellt, i tävlingar som D&AD och The One Show. Även i Sverige har Talitas och Åkestam Holst prisats, bland annat i 100-Wattaren och på Guldägget, för kampanjer som ”Call Girls” och ”Julia i 6B är en hora”.

Talita kommer fortsätta arbeta med Åkestam Holst. Till Resumé skriver Talitas grundare, Anna Sander och Josephine Appelqvist, följande:

”Vi är djupt bedrövade, arga och besvikna över det som hänt. Det brott vd:n är åtalad för är avskyvärt och ett övergrepp mot kvinnorna som drabbas. Vi är tacksamma över att Åkestam & Holst hanterat detta på ett föredömligt sätt och att vd:n inte längre är kvar i företaget. Detta var avgörande för att vi skulle kunna fortsätta samarbetet med Åkestam & Holst och vi har fortsatt förtroende för vårt team.”

Kammaråklagare Lucas Eriksson på åklagarmyndigheten är den som lämnat in stämningsansökan. Han bedömer att det finns sannolika skäl att tro att brottet begåtts enligt den bevisning som finns tillgänglig. 

På straffskalan för köp av sexuell tjänst finns dagsböter och fängelse upp till ett år. I nuläget är det inte klart vilka påföljder som åklagaren kommer yrka på.

Johan Östlund har varit vd för Åkestam Holst i knappt två år. Han hämtades från McCann där han var vd mellan 2017 och 2020. Innan dess arbetade han under några år som kundansvarig projektledare på byrån.

LÄS OCKSÅ: Därför publicerar vi namn på byrå-vd:n 

Medarbetarna på North Alliance informerades via mejlet nedan om Johan Östlunds avgång, medan medarbetare på Åkestam Holst har fått mer detaljerad information, enligt Jonathan Pettersson.

”Dear colleagues, As you might have picked up already, it’s with a heavy heart that I regret to inform you that Johan Östlund will leave his role as CEO at Åkestam Holst. Effective today, Jenny Kaiser will step in as acting CEO. Jenny has been with Åkestam Holst since 2017, is an outstanding colleague and a driving force in many of our key client relationships. Together with the rest of NoA, I look forward to supporting her in her new responsibilities at Åkestam Holst. Please reach out to myself or Jenny Kaiser with any questions.”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev