Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aktiespararna gillar MTG

Publicerad: 28 maj 2010, 08:55

Aktiespararnas Gunar Ek som har bevakat Stenbecksfärens bolag i många år, har du granskat MTG:s nya incitamentsprogram? – Ja, det är väldigt likt det som Ericsson lanserade för fem år sedan för att komma bort från optionsprogrammen utan tak. De gav extrema vinster och det såg inte bra ut. Ericsson ville ha en ny modell där den som köper och behåller aktier en tid belönas genom att få köpa nya aktier billigt.


Ämnen i artikeln:

MTGBörs

truefalse

Gunnar Ek (Foto: Scanpix)

Så MTG har sneglat på Ericsson?
– Snarare har Kinnevik gjort det, de gjorde en snarlik modell där även redan innehavda aktier kan ingå. Det är den som MTG nu har utvecklat.

Är det en rimlig modell sett ur aktiesparar­synpunkt?
– Ja, det tycker jag. Likaväl som man har ackord på verkstadsgolvet kan de som arbetar på central nivå belönas om de sliter extra. Här tar de dessutom en risk genom att satsa sina aktier och man har begränsat volymen på programmet.

Men taket är väl väldigt högt satt?
– Ja, talen blir väldigt stora, men det är inte särskilt sannolikt att kursen slår i vinsttaket.

Är Kinnevik en alltför frikostig koncern?
– Nej, det kan man inte säga. Kinnevik har varit en enastående placering, bland det bästa som vi har sett på svensk aktiemarknad. Man kan tycka att incitamentsprogrammen har kostat mycket pengar, men inte i relation till vad de har skapat åt aktieägarna.

MTG då?
– En fantastisk framgångssaga, men länge låg kursen stilla. De senaste fem åren har aktien gått bra, men halverades 2008. Nu har annonsmarknaden för tv vänt och kursen har gått upp igen. De är duktiga på det de gör.

Så din rekommendation lyder?
– Man kan lugnt fortsätta äga MTG-aktier. Långsiktigt över några år är det en bra investering att köpa fler.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

MTGBörs

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.