Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Albrecht bäst i klassen

Publicerad: 1 september 2010, 15:15

Stenbecksfären är vårens börsvinnare bland mediebolagen. Eniro är gruppens nattsvarta får och Tradedoublers ägare gör heller inte vågen. Däremot har Schibsted hämtat sig bra efter fjolårets besök i kurskällaren.


Ämnen i artikeln:

MTGHans-Holger AlbrechtBörs

truetrue2010-08-13T14:40

Bäst i klassen: MTG:s koncernchef Hans-Holger Albrecht. (Foto: Björn Elgstrand)

Det har varken varit prognos­makarnas eller skolboksekonomernas halvår:
Året började oväntat starkt för Stockholmsbörsen, tills finansinstituten började spela Svarte Petter med grekiska statspapper. Skvalpvalutor som kronan brukar då få stryk, men stärktes i stället när EU-länderna lastade in euro för att rädda greker och lugna portugiser.

Trots stärkt krona går den svenska exporten bra och hotet om tvåsiffriga arbetslöshetstal lagom till valet ser ut att stanna vid en rosa dröm för Thomas Östros eller mardröm för Anders Borg. Hushållen vågar handla och verkar ha diskonterat kommande räntehöjningar. Det enda som de inte har handlat är baddräkter, eftersom våren var kall som en SAS-aktie.

Annonsmarknaden har hämtat sig snabbare än någon vågade förutspå så sent som i höstas. Tunga och tidigare tröga segment har fått upp farten: bostad, motor och rentav plats gör att medieföretagens intäktssida ser roligare ut än vd trodde när årsprognosen lades på styrelsens julbord.

Bäst i börsens lilla medieklass är Hans-Holger Albrecht, men så är han också doktor. MTG har gjort det mesta rätt de senaste åren, ger ägarna bra avkastning och kan bli ännu bättre när fri-tv i Östeuropa börjar ta fart. De flesta analytiker verkar tycka att dagens kurs bör upp lika mycket till i höst. Hemma i lilla Sverige får MTG stryk av SVT på tittarfronten och TV4 på annonsmarknaden, men det bekymrar knappast aktieägare som ser fram emot att MTG delar ut näthandelsbolagen.

Katastrofaktien Metro har inte hamnat på några topplistor de senaste åren. Men vd Per Mikael Jensen har rensat på lagret och fått ordning i butiken. Häromdagen skickade han med 18 miljoner kronor för att bli av med grekiska Metro till en franchisetagare. Efter bantningskuren kanske det är dags för nya affärer, gissningsvis i Kina.

MTG och Metro har starka ägare med tydlig affärsidé och tuffa krav. Det har inte listans två stora förlorare: Tradedoubler och Eniro som båda ägs av ett knippe institutionella placerare, varav merparten är framtida svenska pensionärer.

Tradedoubler gick som på räls tills förra höstens vinstvarning. Den visade sig väl befogad och företaget redovisade sitt första förlustår. Varken nyemission, bromsad expansion eller ny CFO har kunna vända utförsåkningen.

Den längsta och tyngsta uppförsbacken väntar ändå Eniros vältränade vd Jesper Kärrbrink, som på ett halvår har fått se börsvärdet krympa till en fjärdedel. Den nya säljmodellen har inte övertygat kunderna och omvandlingen från print till katalog på nätet går snabbare än ledningen och investerarna befarat.

Och för dem som handlar aktier i norska kronor har Schibsted varit en bra affär det senaste året. Smällen efter finanskraschen och stora kostnader i Sydeuropa krossade kursen, men ledningen reste sig snabbt och slog tillbaka. Spara, samarbeta och satsa på nätet löd vinnarreceptet förra våren. Redan vid nyår var kursen tillbaka på rimlig nivå. Efter ett försiktigt halvår lär den stiga ytterligare.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.