Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Äldre delade fejkade nyheter mest när Trump valdes till president

Publicerad: 10 Januari 2019, 07:30

Ny studie visar att det i synnerhet var ultrakonservativa 65-plussare som spred falsk information i valet 2016, Instagram släpper ny funktion och Schlingmann kan vinna på Göteborgs Filmfestival. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Tidigare studier har visat att den äldre målgruppen har en större benägenhet att slarva med källkritiken och dela falska nyheter. Nu slår en ny studie från tidskriften Science Advances att äldre och ultrakonservativa delade mest falsk information på Facebook i samband med det amerikanska presidentvalet 2016. Studien visar att personer med en ultrakonservativ politisk världsbild och var över 65 år spred sju gånger så mycket falsk information som maskerats till nyheter via sociala medier än personer mellan 18 och 29.

Nu kan Instagramanvändarna publicera på flera konton samtidigt
Instagram har under fjolåret växt till över en miljard användare i månaden jobbar den Facebookägda tjänsten för att minska friktionen för användarna. Nu blir det enklare för den som vill publicera samma innehåll på flera konton simultant. Den nya funktionen är initialt begränsad till IOS-enheter och gör det möjligt att klicka i vilka av de konton man hanterar som det aktuella innehållet ska läggas ut på. Fram tills nu har användarna behövt lägga upp innehåll avsett för flera olika konton på ett konto i taget. Det skriver Techcrunch.

Twitter i streamingavtal med NBA
Sedan tidigare kan Twitter-användarna ta del av rörligt material från uppvärmningar och sekvenser efter matcherna i den amerikanska proffsligan i basket NBA. Nu kommer Twitter för första gången att erbjuda live-streaming från NBA med en alternativ kameravinkel under andra halvlek av matchen, inriktad på en enda spelare. Fansen kommer inte få tillgång kommentarer, eller titta på hela spelet - och strömmen kommer bara att gå live under andra halvåret. Det skriver Techcrunch.

Google släpper funktion för relaterade sökningar
I ett blogginlägg skriver Google att bolaget laserar en funktion som gör det möjligt att se sökningar som gjorts tidigare. Vilket underlättar för användare som vill fortsätta söka på något man varit nyfiken på tidigare. Funktionen visar både tidigare sökresultat och vilka sökningar som ledde till dem. Det skriver TheVerge.

Filmanuset till Schlingmanns bok kan vinna filmpris
"Den politiska dramathrillern Den inre cirkeln" kan ta hem kategorin bästa manus till tv-serie i tävlingen Nordisk Film & TV Fond Prize på Göteborg Film Festival 2019. Manuset är baserat på pr-proffset Per Schlingmanns bok "I maktens öga".
– Det är väldigt kul. Och att jobba med rörlig bild är ett lärorikt sätt att bli en ännu bättre kommunikatör genom gestaltning och dramaturgi, säger Per Schlingmann till Dagens Opinion.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.