Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Algoritm stoppar domarfusk i Cannes Lions

Publicerad: 17 juni 2015, 13:34

366 domare avgör vilka nätverk och länder som är bäst på kommunikation - en smart algoritm ska se till att de inte röstar ohederligt.


Ämnen i artikeln:

CannesOmnicomCannes Lions 2015WPP

I nästa veckas Cannes Lions ska 40 133 kampanjer utvärderas och bedömas av 366 domare, som för en vecka ges fullmakt att avgöra vilka nätverk och länder som är bäst på kommunikation. Med sådan makt kan det naturligtvis vara lockande att ge kampanjer från sitt eget nätverk och hemland högre betyg, men sådant fusk sätter festivalen stopp för med hjälp av en särskild algoritm.

Genom åren har det då och då bubblat upp anklagelser om fusk. Först påstods domare gynna sitt hemland, men numera handlar det främst om att gynna sitt nätverk, skriver Adage. År 2012 anklagade till exempel WPP och Omnicom varandra för att aktivt pressa domare till att gynna särskilda kampanjer, där WPP:s byråer skall ha instruerats att döda Omnicoms kampanjer.

- På senare år har Network of the Year och Holding Company of the Year blivit väldigt viktiga priser, och fokus har skiftat mot att rösta kring detta, säger Philip Thomas, vd för festivalen till Adage.

För tre år sedan infördes därför en algoritm för att sätta stopp för eventuellt ohederligt röstande. Algoritmen samlar all data om domarna och deras röster, och kan på så vis analysera hur deras röstande korrelerar med deras eget nätverk, andra nätverk, olika holdingbolag och länder. Datan används sedan för att upptäcka avvikelser och indikationer på partiskt röstande.

- Vi söker inte efter enstaka anomalier, utan efter större teman och konsekvent röstande som inte är i linje med de andra, säger Philip Thomas till Adage, och säger att man hittills inte funnit något bevis för att domare konsekvent röstat partiskt.

Enligt Thomas har algoritmen även en förebyggande funktion i och med att den gör det enklare för domare att vara hederliga eftersom de helt enkelt inte kommer undan med partiskhet.

- Det hjälper folk som känner sig pressade att hjälpa sina nätverk, och gör dem fria att rösta helt självständigt och vara just vad vi vill att de ska vara; gatekeepers för de allra bästa kampanjerna, säger Thomas.

Utöver algoritmen har festivalen även bytt ut den traditionella handuppräckningen mot att sköta röstningen genom ipads som ett sätt att öka självständigheten.

- De flesta domarna föredrar att rösta privat, så att du inte drabbas av grupptryck. Tänk dig själv att sitta i ett rum där en majoritet av människorna räcker upp handen, den mänskliga instinkten är att räcka upp din hand också, avslutar Thomas.

Viktor Bodelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.