Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Alla ska ha lika stor tillgång till det samhälle vi lever i"

Publicerad: 15 april 2008, 14:02

Den 28 maj utser Resumé de 499 bästa & mäktigaste i medie- och marknadskommunikationsbranschen. Varje dag intervjuas en av de nominerade. I dag intervjuas Devrim Mavi, chefredaktör för Arena och ledarskribent på Dagens Arena.


499 Bästa & Mäktigaste sponsras av:

Devrim Mavi.

Hur har det varit att ta steget från politiken till att bli publicist?
– Jag var journalist och har också jobbat chefredaktör innan jag var partipolitiskt aktiv i ett år för att sedan återgå till journalistiken. Så det var inget nytt. Men det var kul att vara på andra sidan och jag har personligen bara lärt mig saker.

Men hur var det att vara i en position där man blir granskad av media och inte tvärtom?
– Granskning är absolut jätteviktigt. Att vara på andra sidan ger en nya erfarenheter och infallsvinklar och det har bara varit positivt. Jag har inte förlorat förtroendet för media eller något sånt om det är det du menar. Journalistik är jätteviktigt för mig och jag kan inte jobba med något som är roligare.

Av det du har skrivit, vad har skapat flest reaktioner?
– Det som har skapat flest reaktioner hittills är när jag har skrivit om Forum för levande historia och att det är viktigt att kommunismens brott uppmärksammas. Samma sak när jag har skrivit att Lars Ohly måste skärpa till sig. Kritik av vänstern ger i allmänhet väldigt mycket reaktioner. Jag får en mängd kommentarer och av dem är säkert 95 procent från äldre män som är skitirriterade.

Hur kommer det sig att så många män blir upprörda?
– Jag vet inte, de verkar inte ha så mycket att göra på dagarna. Ingen aning, det bara är så att de responderar väldigt starkt.

Vilka frågor är viktiga för dig att lyfta fram?
– Jag skriver mycket om Stockholmspolitik. Till exempel hur utförsäljningen av allmännyttan leder till ökad segregation och att vi behöver en bättre psykvård. Det får jag mycket positiv respons på. I allmänhet skriver jag mycket om rättigheter. Att alla ska ha rättigheter som inte utgår från hur mycket man har i plånboken, vilket kön man har eller från vilket håll i världen man kommer ifrån. Alla ska ha lika stor tillgång till det samhälle vi lever i. Om man för en politik där människor utestängs från vård och bostäder och där allt blir för kopplat till pengar och maktpositioner så blir det problematiskt och det skriver jag jättegärna om. Sedan som feminist är de frågorna alltid viktiga. Kvinnors arbetsmarknad är till exempel en stor hjärtefråga för mig.

Med en borgerlig regering, vad blir er roll som vänstertidning?
– Det är klart att det ställer vissa krav på att se vilka förändringar som sker och på vilkas villkor de sker. Till exempel försämringarna av socialförsäkringssystemen. Det är klart att jag har en retorik där jag kritiserar den sittande regeringen, men det är också viktigt att diskutera vänsterns roll när vi nu har en borgerlig regering. Det blir inte nödvändigtvis så att man måste skriva om Alliansen extra mycket bara för att de sitter i regeringsställning. Utan snarare om det som sker och de problem som dyker upp. Till exempel att fackförbunden tappar medlemmar och om hur socialdemokratin tyvärr inte lyckas driva en bra opposition.

Hur känns det att vara nominerad?
– Jätteroligt. Det är en kul grej.

På vilken plats skulle du sätta dig själv på listan?
– Jag har inte sett hela listan så det blir svårt att bedöma.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.