Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alla tvingas sända SVT

Publicerad: 18 september 2008, 16:04

Iptv-bolag som sänder via fiber måste sända SVT kostnadsfritt till kunderna. Iptv-bolag som sänder i adsl-nät kan strunta i SVT:s kanaler. Därför ser regeringen över reglerna från 2005.


Foto: Resumé

Telia är den största operatör som sänder tv över adsl-nät och därför har andra regler än branschen i sin helhet. Men i öppna nät med flera operatörer finns också oklarheter över vem som bär ansvaret för att se till att alla hushåll får SVT.

Must carry-reglerna säger att en operatör är skyldig att vidaresända SVT:s fyra kanaler. Fram till den 1 februari i år gällde skyldigheten även TV4, men upphörde när digitaliseringen av marknätet var genomförd.

Regeringen gav i veckan uppdraget till Radio- och tv-verket att se över reglerna radio- och tv-lagen och lämna ett förslag den 15 december.

– Att tvinga operatörer att sända kan ses som ett ingrepp i deras näringsfrihet, säger Linus Fredriksson som är sakkunnig på kulturdepartementet. Men EU tillåter sådana ingrepp för samhällsomfattande tjänster och det bör klarläggas.

– Dessutom är dagens regler krångliga, till exempel i frågan om vem som är skyldig att sända i öppna iptv-nät. Teknikutvecklingen kräver också en översyn, till exempel undantaget för adsl-nät.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.