Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allt fler svenskar vill skola om sig i arbetslivet

Publicerad: 21 september 2022, 10:15

Varannan svensk lockas till frilanslivet och 64 procent kan tänka sig att skola om sig enligt Cool Companys årliga frilansrapport.

Årets frilansrappport från Cool Company visar att svenskar vill testa olika arbetsformer och byta yrke. Sex av tio svenskar är öppna för att skola om sig under arbetslivet och hälften lockas att frilansa för större frihet.


Ämnen i artikeln:

NyheterKarriär

Fler än varannan svensk är tveksamma eller negativa till att jobba med samma sak under hela arbetslivet, visar Cool Companys årliga frilansrapport som bygger på en färsk Sifo-undersökning och en intern undersökning med över 1200 frilansarevisar. Enligt rapporten har svenskarna i snitt provat på tre olika arbetsformer under arbetslivet.

Enligt Cool Company är det tydliga tendenser som pekar mot ett mer utbrett sätt att jobba där både jobb och arbetsform är alltmer dynamiskt genom arbetslivet.

– Den nutida arbetstagaren väljer arbetsform efter vilka möjligheter som ges och vad som passar bäst med livet där och då. Heltidsanställningen är och kommer alltid vara populär, men det finns definitivt tider i livet då andra sätt att arbeta fyller en funktion och lockar mer. Det nutida arbetslivet är betydligt mer dynamiskt än en ständig heltidstjänst, säger Matilda Konkell, kommunikationschef på Cool Company.

En stor andel av svenskarna är dessutom beredda att gå tillbaka till skolbänken för att byta bana i arbetslivet, hela 64 procent uppger att de kan tänka sig att skola om sig.

Bland svenskarna generellt lockas varannan person av frilanslivet. Hälften av dessa skulle vilja frilansa med samma typ av jobb som de har i dag, och hälften med ett helt annat yrke fast med frilans som arbetsform. 

– Att jobba som frilansare är så klart inte bara en dans på rosor, men att arbeta som sin egen chef innebär så klart en stor skopa av den friheten som svenskarna identifierat. Det kan handla om friheten att själv få välja vem eller vad man arbetar med, eller friheten att trappa upp eller ner tempot beroende på hur det övriga livet ser ut, säger Matilda Konkell.

Främsta fördelar med att frilansa enligt svenskarna

1. Större frihet och kontroll

2. Enklare att styra arbetstider

3. Mer flexibelt

4. Mer lönsamt

5. Sätt att förverkliga en affärsidé

Stina Eriksson

s.eriksson.resume@resume.se

Ämnen i artikeln:

NyheterKarriär

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.