fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

American Express och Hypoteket kritiseras av Konsumentverket

Publicerad: 4 maj 2022, 07:19

Bild från Konsumentverkets beslut.

UPPDATERAD. Både American Express och Hypotekets användande av take over-annonser kritiseras av Konsumentverket, som i beslutet hänvisar till en dom från Patent- och marknadsdomstolen.

Ämnen i artikeln:

American ExpressKonsumentverketNyheter

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Kreditkortsjätten American Express och bolånegivaren Hypoteket kritiseras av Konsumentverket för påträngande marknadsföring. Det är så kallade take over-annonser som ligger till grund för kritiken, en typ av annons som täcker hela skärmen. Därför bryter annonsformen mot kravet på måttfullhet vid marknadsföring av krediter, menar Konsumentverket. För att en konsument ska ta sig från annonsen måste man klicka på ett specifikt ställe.

I båda besluten skriver Konsumentverket:

”Konsumentverket anser att marknadsföringen, vid en helhetsbedömning, vare sig är återhållsam eller måttfull. Då marknadsföringen strider mot måttfullhetskravet strider den även mot god marknadsföringssed och är att anse som otillbörlig.”

I besluten hänvisar man också till en dom i Patent- och Marknadsdomstolen, gällande en spelannons från Casino Ninja. 

”Verket anser att det aktuella avgörandet, som visserligen härstammar från måttfullhetskravet i spellagen, även kan tillämpas på kreditområdet då bestämmelserna om måttfullhet med fokus på delen om påträngande marknadsföring är liknande.” 

Annonsen från American Express som kritiseras syntes på Svenska Dagbladets webbplats, medan Hypotekets syntes på Aftonbladets sajt.

I en kommentar till Resumé skriver Hypotekets marknadschef, Patrik Fjelkegård, följande:

”Vår tolkning av konsumentkreditlagens krav på måttfullhet har varit hur innehållet utformas och inte storleken på, eller placeringen av annonsen, men självklart rättar vi oss efter Konsumentverkets synpunkter och tar bort den. Hypoteket uppmuntrar inte till nya krediter utan vi vill hjälpa konsumenter till bättre privatekonomi genom att flytta sina befintliga bolån till oss.”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev