torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Amerikanska klassiker och Jan Cederquist – Christina Knight boktipsar

Publicerad: 29 juli 2019, 09:40

"Vredens druvor" av John Steinbeck höll en 16-årig Christina Knight inomhus när alla andra hängde vid poolen. Dessutom tipsar hon om böcker som kan få samarbetet mellan projektledare och kreatörer att flyta på smidigare. Resumé fortsätter följetongen "Boksommar" med The Amazing Societys kreativa chef.

Ämnen i artikeln:

Christina KnightThe Amazing Society

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


En bok som betytt mycket för dig i privata livet och varför den varit viktig?
– Den bok som betytt mest för mig, som 'förändrade mitt liv' har varit viktig både privat och för min karriär. Det är nämligen boken som fick mig att välja ett skrivande liv och att ägna fyra års studier på universitet i England och USA för att ta en Bachelor i amerikansk litteraturhistoria. Det är boken som jag sträckläste i ett luftkonditionerat sovrum en fuktig, het sommar i St. Louis, Missouri när alla andra 16-åringar låg vid poolen. Det är den bok som jag tycker allra bäst beskriver människans outtröttliga strävan och som gör det med hjälp av helt fantastiska personporträtt.

– För mig blev den inkörsporten till hela den amerikanska litteraturhistorien - Thoreau, Whitman, Charlotte Perkins Gilman, Joan Didion, John Updike, Joyce Carol Oates och många fler. Boken heter "Grapes of Wrath" ("Vredens Druvor") av John Steinbeck.

En bok som betytt mycket för dig i karriären och varför den varit viktig?
– När jag gick på Berghs blev jag oerhört inspirerad och imponerad av Jan Cederquists kapitel i boken "Ord till salu". Hans språk är en porlande bäck, en perfekt sonat, en rytmisk dans - lyckan var fullständig när han senare anställde mig på Hall & Cederquist och blev min mentor. En annan bok som varit viktig i min karriär för att påverka och förklara för andra hur kreativitet fungerar och vad den kreativa processen kräver är "Hey Whipple, Squeeze This" av Luke Sullivan som jag brukar gilla att sätta i händerna på projektledare som blir frustrerade av kreatörer.

–  Och sist men inte minst - en text som jag återkommer till om och om igen, och gärna använder som en förebild när jag undervisar i copy, då den faktiskt skrevs på
beställning av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande är "Att döda ett barn" av Stig Dagerman.

Vad läser du i sommar?
– Jag har svårt att hinna och att fokusera på romanläsandet under året, men jag formligen 'äter' böcker på sommaren. I år har det blivit "Ärr" av Audur Ava Ólafsdóttir, "Kärlekens Antarktis" av Sara Stridsberg och "Finna sig" av Agnes Lidbeck (bra men tunga alla tre), därefter "Allt jag inte minns" av Jonas Hassen Khemiri, "Steglitsan" av Donna Tartt, "The Moment of Lift" av Melinda Gates och "Alchemy" av Rory Sutherland. Och så sist - och bäst av alla! - Fatima Bremmers "Ett jäkla solsken" om Ester Blenda Nordström. Jag blev helt uppfylld av den; ville bara packa en resväska och ge mig av, vidare ut i världen, skriva, resa och uppleva. Vilken kvinna, vilket mod - och självklart också (utan att spoila) vilket livsöde! Läs den!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev