Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag28.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Anders Dalenius startar behandlingsverksamhet

Publicerad: 9 Januari 2019, 09:22

Mattias Voltaire tillsammans med Anders Dalenius. De två har tidigare brottats med missbruk men har nu varit nyktra i 12 respektive 13 år.

Foto: Magnus Fond

Tillsammans med den tidigare butikschefen Mattias Voltaire startar reklamveteranen Anders Dalenius upp behandlingsverksamheten DaleniusVoltaire. Grundarna menar att man ska ha en mer flexibel behandling som även lämpar sig för de som vill fortsätta jobba under behandlingen.


Ämnen i artikeln:

Anders Dalenius

Alkohol- och drogmissbruk är ett omfattande problem i det svenska samhället, så även i den svenska kommunikationsbranschen.

En som tidigare varit öppen med sin missbruksproblematik är reklamveteranen Anders Dalenius. Den första januari firade dock den tidigare Brindfors-medarbetaren 13 år som nykter, och han firar det med att öppna upp en behandlingsverksamhet tillsammans med Mattias Voltaire. De två kom i kontakt efter att även Mattias tampats med missbruk och Anders Dalenius via tolvstegsprogrammet klev in som hans sponsor. I dag har Mattias Voltaire varit nykter i tolv år.

LÄS MER: Knarkade för att bli kreativ  – nu hjälper han andra ur missbruket

Båda två har erfarenhet från att jobba i intensiva branscher, Mattias har tidigare varit butikschef med flera anställda, och menar att det finns brister med hur många av de befintliga rehabiliteringsprogramen och behandlingsverksamheterna är utformade.

– När man pratar om missbruk tenderar man att antingen fokusera på alkisen på bänken eller kändisen som festar för mycket men problemet med missbruk är att den slår demokratiskt. Oavsett om du är fattig, rik, outbildad eller har samlat högskolepoäng på hög riskerar du att drabbas. En stor grupp av missbrukarna finns inom näringslivet, och det är en grupp som ofta blir osynlig, säger Anders Dalenius.

Mattias Voltaire fyller i:

– Som butikschef med flera anställda höll jag bokstavligen talat på att knarka ihjäl mig och på grund av arbetsbelastningen skulle det ha varit omöjligt att gå en vanlig behandling. Är man vanlig anställd är det dessutom svårt att vända sig till ledningen då man riskerar uppsägning eller att hamna i en väldigt obekväm och stigmatiserad situation.

Sedan dess har han utbildat sig till alkohol- och drogterapeut, en utbildning som även Anders Dalenius nyligen blev klar med.

Anders Dalenius pekar på att den svenska lagstiftningen gör det svårt för yrkesverksamma att söka vård hos exempelvis en läkare. Om den anställde är tillsvidareanställd har arbetsgivaren ett ansvar att erbjuda behandling.

– Men om man exempelvis röker en joint så är det på grund av vår nolltolerans skäl för uppsägning. De flesta som är yrkesverksamma vill heller inte vända sig till socialtjänsten på grund av hur skambelagt det är, säger Anders Dalenius.

DaleniusVoltaire befinner sig fortfarande i uppstartsfasen men jobbar med ett flertal klienter. Behandlingen skräddarsys i samråd med klienten för att hen ska fortsätta kunna leva ett "vanligt" liv.

Hur utbredd upplever du att missbruksproblematiken är i kommunikationsbranschen?

– Jag har svårt att uttala mig om det är mer utbrett än i andra branscher. Däremot är det en bransch som erbjuder en miljö där missbruk lätt kan eskalera. Det är mycket individuellt ansvar, prestationsbaserat, möjligheten att disponera sin egen tid och branschens alla fester. Dessutom finns det fortfarande myter kring kreativitet kopplat till alkohol och narkotika. Som före detta missbrukare kan jag säga att jag kunde jobba trots mitt problem, inte på grund av det. De absolut bästa jobben har jag gjort som nykter, säger Anders Dalenius.

Än så länge är verksamheten en deltidssyssla för de två grundarna. På sikt hoppas de dock kunna fokusera heltid på DaleniusVoltaire.

– Absolut, det är själva målet, säger Mattias Voltaire.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Anders Dalenius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.