Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Anders Jansson och Morgan Pålsson

Publicerad: 15 februari 2008, 09:59

Men hallå, Morgan Pålsson, utrikeskorrespondent för SVT som fått en egen film. Hur har premiärveckan gått? Klarar du av uppmärksamheten?


Morgan Pålsson, utrikeskorre.

– Det har gått bra. Jag är ensambarn. Jag har inga problem med att stå i centrum. Och får jag ingen uppmärksamhet så skriker jag tills jag fått det.

Hur ofta får journalister en egen långfilm?
– Jag vet inte. Jan Guillou har ju Arn. Och Jägarna var ju en enda lång hyllning till Sverker Olofsson.

Vad säger det om din kompetens?
– Det räcker ju inte med kompetens. För att folk ska komma till biograferna krävs ju en huvudkaraktär man kan tycka om. Många människor tycker om mig, i ungefär 90 minuter.

Vad har du för förebilder i branschen?
Bo-Inge Andersson och Jay Leno. Och Allram Est.

Public service-dagen gick av stapeln i Stockholm igår, runt 500 personer från Sveriges Radio och SVT samlades för att diskutera journalistik – vad skulle du velat tala om om du fick hålla ett föredrag?
– Redovisning. Hur svårt det blivit att jobba ute på fältet när varenda taxiresa och bjudmiddag måste motiveras. Jag är inte ett dugg rädd för tjetjenska rebeller och tamilska tigrar, men Ingela på SVTs ekonomiavdelning håller jag mig borta från.

Hur är det ställt med journalistiken i dag?
– Varenda människa med en egen blogg kallar ju sig journalist idag. Det finns ingen respekt för källforskning, omdöme, grundlig research. Och det tycker jag är bra. Skrivande journalist kan vem som helst bli, men att stå i TV och rapportera från slagfältet, då krävs det nåt mer. Skjorta och slips, inte minst.

Anders Jansson, komiker.

Och hallå, Anders Jansson, komiker, som gjort "Morgan Pålsson, världsreporter" som hade premiär i veckan. Hur gick det? Vilken respons har ni fått?
– Vi har haft några visningar och de har gått jättebra. Många garv och vissa känner till och med sympati för Morgan Pålsson. Det känns grymt kul.

Vad säger folk på SVT om era karaktärer i filmen?
– De gillar Morgan Pålsson. Vi har mycket hjälp från nyhetsredaktionen, som generöst delat med sig av anekdoter och traktamente-listor.

Har Rapportchefen Morgan Olofsson hört av sig? Hur mycket har han inspirerat er?
– Ja, han är en av de som hjälpt oss mest faktiskt. Han och Bengt Norborg. Vi är väl inspirerade av alla korrar.

Vilka journalister har ni tagit intryck av?

Elisabet Höglund, Bert Sundström, Bengt Norborg, Stefan Åsberg, Lars Moberg, Staffan Heimersson, Ulf Nilson, Morgan Olofsson, Folke Rydén, med flera.

Har ni talat med Åsne Seierstad om karaktären Åse Seierland?
– Nej, det har vi inte. Vi hoppas hon gillar filmen, om hon ser den. Hon står ju för allt som Morgan inte är. Hon är kompetent, ser bra ut, och dessutom norska!

Varför valde ni att göra Morgan Pålsson till film? Varför han av alla era karaktärer?
– Det fanns något i relationen med Robert som kändes bra att bygga vidare på. Sen är det en kul arena med utrikesrapportering

Vad hos Morgan Pålsson tror du det är som går hem hos tittarna?
– Han är tydlig. Och har usel självbild. Och uppträder ofta i kalsongerna. Det är ju kul.

Vad vill ni säga om svensk journalistik genom filmen?

– Vi vill nog mest att folk ska ha kul i biosalongen. Vad filmens budskap är får vi säkert läsa i tidningarna.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.