Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Anmälningsvåg mot Kalla Fakta

Publicerad: 13 maj 2011, 12:46

I söndagens ”Kalla fakta” granskades Frälsningsarmén inställning till homosexuella. Granskningsnämnden har sedan dess mottagit ett 50-tal anmälningar mot programmet och kritiska röster har höjts. – Vi är förvånade över aggressiviteten i kritiken, säger Johan Åsard, redaktionschef på Kalla fakta, till Journalisten.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaTV4

Skärmdump från programmet Foto: TV4

Journalisten rapporterar i dag att TV4:s ”Kalla Fakta” har anmälts ett 50-tal gånger till Granskningsnämnden för radio och tv efter programmet i söndags. Programmet handlade om Frälsningsarméns inställning till homosexuella.

Det har även höjts många kritiska röster från företrädare inom frikyrkorörelsen. Johan Åsard säger till Journalisten:
– Ledande företrädare i frikyrkorörelsen har blottat en otrolig aggressivitet och visat att de inte alls är intresserade av att diskutera sakfrågan. Man skjuter på budbäraren i syfte att inte behöva diskutera sakfrågan.

Kritiken handlar framför allt om att reportageteamet använt sig av dold kamera för att filma ett själavårdssamtal och en förbönssituation. Anmälningarna har framför allt handlat om att man tycker att programmet gett en felaktig bild av Frälsningsarmén.

Bert Åberg, Frälsningarméns kommunikationschef, skriver i ett mejl:

– Jag har en kluven känsla inför att så många anmält programmet till Granskningsnämnden.
Å ena sidan är det ju tråkigt att ett granskande program upprör, sårar och kränker så många människor så att de känner sig tvingade att göra en anmälan till Gransningsnämnden.Å andra sidan är jag glad över att så många människor är våra vänner som ser nyttan och vill ge oss stöd i vårt sociala arbete, som sker  helt utan åtskillnad.

Han fortsätter:

– Varför ser Kalla fakta anmälningar som aggressivitet? Vi trodde att de hade respekt för Granskningsnämndens arbete som ju bygger på anmälningar. Annars finns ju inget att granska.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.